Siirry pääsisältöön

Hallitokoa kotiläksyjen merkeissä

Maanantaina käytiin Katin ja Trian kanssa ATD:n hallilla aamutokoilemassa. Tehtiin leirin läksyjä. Kerrankin itsellä luki myös lapulla mitä tehdään.

Nova paikkis: Nova teki useamman lyhyen paikkispätkän. Ensin makuuta, tosi hyvä ei nuuskinut ja pysyi samassa asennossa. Maahanmenotkin hyviä! Seuraavissa tein takana kävelyä koirille. Makuussa Nova pysyi aika hyvin, ihan ministi meinasi nojata toiseen lonkkaan muttei kuitenkaan ollut kokonaan lonkalla. Istumassa sitten sama, istui hyvin mutta välillä nosteli tassuja kun kävelin takana. Se on opettamatta. Hyvin kesti myös, kun naapuria palkkailtiin tai kehuttiin. Tai sanoin käsky.

Kiertotötsä: Novan kanssa niin, että ensin tötsät oli seinän lähellä.
- Virittelyssä katsoi tötsän ja sitten vähän muuallekin. Otin namilla sivulle kun tuli kierrosta.
- Toisen näköinen tötsä aiheutti ensin ihmetystä, valkoinen missä keskellä punainen raita. Ekalla juoksi takana olevalle puomille keppien kautta. Tehtiin 6m päästä. Sitten kävi kaatamassa tötsän. Seuraavalla sujui.
- Sama merkki toisessa paikkaa, se sujui.
- Sitten vielä neljäs sijainti missä merkki oli keskellä kenttää. Juoksi ekalla matalalle merkille. Sitten kiinnosti hyppy. Menin toiseen kulmaan lähemmäs että ansat oli selkeästi sivussa tai takana. A-este häiritsi myös vaikka olin edessä. Kävin näyttämässä merkin. Sitten sujui ja siitä lelu.
-> merkkejä joiden takana voi olla jotakin ei siis aina vain seinän vieressä.


Gavan kanssa

Luoksetulo: kahdesti läpijuoksu liikkuroituna. Ekassa aika ennakoiva laukka, mutta pysyi tasaisena. Toisessa rennompi. Juoksi hyppyjen välistä, eikä ongelmaa. Mutta ekalla halusi kiertää yhden merkeistä 10m päässä musta, kun olin metrin säteellä merkkirivistä. Tokalla palkkasin puolivälissä ennen sitä kohtaa. Näitä lisää liikkuroituna, että saadaan rennoksi. :)

Merkki: tehtiin merkit kahteen eri suuntaan. Molemmissa alustat. Ensin pelkkä merkki molemmissa, kauempaa ja lähempää. Halusi mennä metrin päähän eikä seisonut alustalla. Oli kyllä aika suora ja takana. Palkkasin osan niistä. Ja sitten myös ne missä koski alustaan, vaikka tarvitsi siihen lisäkäskyn. Tätä teki ilmankin kapuloita. Lenkillä ei ongelmaa hakeutua alustalle. Kahdella eri tyyppisellä alustallakaan ei ollut väliä. Ehkä focus on hallissa niin paljoa muuallakin.. Ja leirin ruutu kuvista näki että seisoi alustan takana. Kriteerit unohtuneet kimppatreeneissä?

Sitten myös kapuloiden viennillä merkki. Ekassa alkoi kuikuilemaan paljon kapuloita. Seuraavissa oli jo parempi ja palkkasin mussa pysyvän kontaktin. Kapuloiden kanssa kun pyysin korjata merkkiä (kosketusta alustaan) Gava kiersi vatitempun tavoin etutassut alustalla itsensä niin että nenä oli kapuloille ja takapuoli muhun. :D Oletusarvo kapuloista on vielä suuri. Kuitenkin pitää päästä palkkaamaan ja metrin päässä suht suorassa oleva merkki oli jo edistystä, viime kerran sivussa vinossa seisomiseen. Oikeastaan on hyvä, että olisi kauempana paikka, koska kisoissa tulee stoppi ja ennakointia kuitenkin tulee. Mutta itse meinasin jäädä taas kiinni siihen, että mitkä on meidän kriteerit alustalla, vaikka treenin aiheena on merkille meno ja asenne.

Kapula ja hyppy: kierto-ohjatun palaa. Ensin helppo lähetyminen kapulalta oikealle hypylle ja heitin palkan oikealle. Sitten vaikeampi sijainti kapulalle ja hypylle. Taas oikein ja heitin lelun taas hypyn linjaan. Ehkä seuraavalla kerralla pitää miettiä hyppyä luovutukseen nähden, liikaa ajatusta pitkästä hypystä ei kannata olla, kun eteenmeno ei suju. Ellei voisi olla oma käskyä kapula + hyppy joka tarkoittaa takakautta sivulle juoksemista..

Kaukot: Ensin istumasta seisomaan nousu, jätin namin eteen ja 10m. Hyvin! Sopiva häiriö, kun Kati käveli läheltä ja vei kapulat kauemmaksi. Sitten maasta seisomaan nousu 15m ja sekin hyvä. Seisomaan nousut tänään hyviä. Sarjoja treeniin.. Ja liikkuri/tuomarihäiriötä.

Tänään hyvät treenit, paljon onnistumisia ja edistystä merkissä.

Treenaa:
- Nova kierto keskellä kenttää
- Gava: kierto kapulan luovutus?
- Gava: luoksetulon läpijuoksut
- Gava: merkki alustan kanssa, kerrata kosketusalustaa? tarjoaminen
- Gava: kaukoissa 1-3 vaihtoa. Liikkurilla asentokyltti ja voi myös palkata(?). Tai sitten nami edessä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...