Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.4.2018

UMN nomeryhmän treeneissä 1 kerta

Olin kuuntelemassa äitini Riitan ja Novan nometreenejä Klaukkalassa. Aurinko paistoi, hiekkaparkkis oli sula ja peltokin yllättävän kuiva. :)
Kouluttajana oli Pekka Lahti, jolla itsellään näytti olevan labukkauros. Rotuina kurssilla oli labbiksia, kolme tolleria ja pari kultaistanoutajaa käyttistä ja näyttistä. Tollerit oli iloisina mukana ja juoksivat kuin ferrarit ainakin luoksetuloja. Novalla erikoisherkkuna lihapullia.

Ensin tottelevaisuutta kentällä tilannekatsaukseksi. Alkuun Nova katseli aika paljon muita, loppua kohden paremmin kontaktissa. Hihnassa alkuun.

 • Seuraten koirien pujottelua, vain kahden koiran verran ja takaisin paikalleen. Kehutaan, hihna tuntumalla ja kokeilla kävellä tosi hitaasti jos koira meinaa mennä liian kiireisesti. Lyhyttä askelta rauhallisesti löntystellen. Muistaa kehua koiraa! 
 • Luoksetulot vuorotellen rivissä, Nova oli ekana, joten helpoin paikka. 
 • Luoksetulot ristikkäin, Nova taas ekana. 
 • Koirakujassa luoksetulo, selkä koiraan päin ja siellä pillitys, Nova tuli toisella. Toinen koira tuli myös kakkoskäskyllä. Muut tuli vain suullisellä käskyllä. Ideana se ettei ole apuja ja koiran pitäisi tulla luokse vaikkei metsässä näe ohjaajaa. Kouluttajan koira ei ollut kyllä myöskään tullut heti. 
 • Koirakujaan ja nyt 20-30m päässä kouluttaja tiputti damin. Yksi koira kerrallaan haki sen. Nova meni lujaa. Mutta vähän kaarrellen palautti, heti luoksetulopillityksen kuultua tuli suoraan. Jokainen koira teki yksitellen ja muut odotti kujan reunoilla, paljon odottelua. 
 • Muut kujassa palkkaa katsekontaktista, tai että koira malttaa odottaa. Yksi kääntyi poispäin rivistä. 
 • Koirakujassa vietiin dami 10-15m päähän seuraten (suurinosa hihnassa), koira istumaan ja dami laitettiin maahan, täyskäännös kohti koiraa eli vasempaan ja käveltiin takaisin alkuun. Siellä lupa noutaa, tämä nouto hyvä. 
 • Nova teki hyvin eikä ottanut häiriötä alun jälkeen muista. Ei myös nuuskinut, jotkut urokset yritti. Olisi halunnut tarjota käy siihen- makuuta. Tokossa on onneksi tehty paljon vaikeita juttuja häiriössä, vaikkakin toisen ohjaajan kanssa.  Nova teki aika omana itsenään eikä ottanut painetta uudesta paikasta tai koulutustilaisuudesta. 
Tottelevaisuus ja yhteistyö on avainasioita, periaatteessa sitä ennen ei tarvitsisi tehdä mitään noutamista. Treeneissä nostattavinta on jos heittää dameja, ei heittoja nuorelle, vain rauhallinen damin vienti (näissä treeneissä koiran kanssa yhdessä) ja noutaminen, juokseminen ja palautus harvemmin taas nostaa kierroksia. Kouluttaja on joskus antanut nuoren koiran juosta ylimääräistä kierrosta, mitä vähemmän laittaa painetta pehmeisiin koiriin sen parempi. Ja pidon korjaamisen sijaan, pyytää sivulle, ei kumarrella kohti koiraa, kehutaan itse koiraa damin pidosta ja tuomisesta. Voi kääntää kylkeä tai liikkua poispäin jos helpompi niin tuoda. Hyvä treeni on 5-10m, esim 3 noutoa rauhallisesti siirtyen paikasta toiseen. 
Kouluttaja käytti samaa käskyä seuraamiseen, kun jollakin oli eri käsky tai tokoon ja nomeen. Mahdollisimman vähän käskyjä ja homma simppelinä. 

Seuraukseen häiriöitä damin kanssa, kun koira kestää seurauksessa damihäiriöt kestää se varmasti melkein mitä. Koirahäiriöt on silloin pientä. Seurausta roikottaen damia toisella puolen kädessä, heilutellen, myöhemmin koira edessä tai sivulla. Heittäen tai tiputtaen damin. Jättäen damin ja seuruuttaen muualle. Koira oppii myös, ettei ehkä heti saa hakea mutta myöhemmin. Kannattaa siis luopua ja totella ohjaajaa. 
- Myös noutoon lähetystä ja pyytääkin istumaan tai luokse, ilman että saa hakea. Jos koira meinaa hakea esimerkiksi väärän. 


11/2017

Pellolla (heti vire nousi, koska pellollahan treenataan kaikkea hauskaa!) Pellolle tultiin myös pidempi siirtymä, ojan yli hyppy. Ohitettiin edellinen koira. 

Aina kun huudetaan "seuraava" tms. Jos juokset sinne nopeasti koiran kanssa niin missä vireessä koira on noutopaikalle saapuessa? Kun jos kävelette hitaasti koira keskittyneenä ja kontaktissa, ohjaaja on rauhallinen. Olennainen osa treeniä, eikä ole niin kiire. 
 • Pellolla 2m matkalta nouto/markkeeraus?, kun koira hyvin perusasennossa tai lähetysasennossa lupa hakea. Nova etunojassa tuijotti damia, vähän vinossa, korjasi asennon ja sitten nouto.
 • Seuraavaksi seurautettiin koira 20m peltoa pitkin suoraa linjaa. Nova meinasi välillä nuuskia maata, mutta myös hyvässä kontaktissa. Oli vapaana, joten jatkossa hihnassa että huomaa hihnan kiristyvän jos yrittää nuuskia. Pysähdy tai jarruta jos koira kiskoo. 
 • Koira sai hakea damin sitten 20-25m matkalta, kouluttaja tiputti damin lähtöpisteessä. Nova tuli niin lujaa, että juoksi 5m dami kohdan yli ja sitten löytyi. Toi hyvin damin. 
 • Luovutuksen jälkeen, koira istumaan toiseen suuntaan ja jätettiin dami maahan. Palattiin samaa reittiä lähtöpaikkaan, samaa linjaa pitkin. 
 • Muistikuvaa damin paikasta hyödyntyäen tehtiin linjaharjoitus lähettäen koira eteenmenoon. Nova oli sivulla ja käsimerkki eteenpäin. Löysi aika nopeasti damin ja palautti hyvin. Äiti muisti hyvin pillityksen damin tuomisesta. Tässä olisi voinut käyttää "pip piu pii piu" tms lähihaun pillitystä, kertomaan että dami on lähellä. Hyvä ohjaustehtävissä että koira tietää että on oikealla alueella ja voi alkaa tehdä hakua. Yhdellä koiralla oli hieno istumaan stoppi myös 30m päässä, kun vaati lisäkäskyjä damin löytymiseen. 
 • Hyviä noutoja Novalta, lähihakupillitystä ei löydy. Uusi treenivinkki linjojen/eteenmenon opettamiseen. Seuraukset tärkeitä. 

Ennen lupaa damin hakemiseen koiran pitää olla sivulletulo positiossa. Koiran vastuulla olla oikeassa kohdassa. Mitä enemmän on edessä sitä isompi riski, että lähtee ilman lupaa. Rauhassa katsoo, että koira näyttää hyvältä ja sitten vasta lupa hakea.

80% ongelmista on ohjaajien päädyssä. Monesti yksin treenatessa tehdään asioita hirveällä kiireellä, se hyvä kun on isompi ryhmä (8 koirakkoa nyt) niin tuli odotteluakin koirille. Sama rauhallisuus ja odottelua pitäisi opettaa muuallakin. Moni kiirehtii myös nuoren koiran kanssa, kun alle vuotiaalta on taipparit suoritettu on ollut pakko tehdä heittojakin, jotka joillekin on liikaa. Labbikset ehkä kypsyy nopeiten ja uroksen yleensäkin hitaammin.

Treenaa: 
- seuraus damihäiriöt kentällä ja pellolla
- Seuraus, damin jättö, seuraus takaisin ja lähetys
- pellolla seuraus alkuun hihnassa, ei nuuskita
- eteenlähetys/linjaus pellolla: jätetään dami (tai kouluttaja tiputtaa myöhemmin kohdalla), seuruutetaan toiseen päähän, lähetyshakemaan, jätetään haettu dami, koiran istuessa, seuruutetaan aloituspaikkaan ja lähetetään hakemaan.
- eteenlähetyksissä lähihaun pillityksen opetus
- istumaan pysähdys pillillä, myöhemmin 30m matkalta, pysäytys ennen damia

Muuta:
Gavalle toinen päivä treeneissä nukkumista, tällä kertaa odotteli autossa. Seuraneitinä siis.

Ke aamuna Nova teki parit takaakiertojumpat, 40-55cm hypyt riman yli matalalla olevalle namille. Takaakierrot sujui jo paremmin, vähemmän sellaisia missä hyppäsi suoraan. Tehtiin myös ilman apuja yksi saksalainen. Novalle pari in-in käskyä myös puun kierron jälkeen.

Gava teki käännöskäskyjä kahteen suuntaan. Meinasi viistohypyllä mennä takaakiertoon tai kääntyä väärään suuntaan. Yksittäisellä hypyllä treenattavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!