Siirry pääsisältöön

UMN nomeryhmän treeneissä 1 kerta

Olin kuuntelemassa äitini Riitan ja Novan nometreenejä Klaukkalassa. Aurinko paistoi, hiekkaparkkis oli sula ja peltokin yllättävän kuiva. :)
Kouluttajana oli Pekka Lahti, jolla itsellään näytti olevan labukkauros. Rotuina kurssilla oli labbiksia, kolme tolleria ja pari kultaistanoutajaa käyttistä ja näyttistä. Tollerit oli iloisina mukana ja juoksivat kuin ferrarit ainakin luoksetuloja. Novalla erikoisherkkuna lihapullia.

Ensin tottelevaisuutta kentällä tilannekatsaukseksi. Alkuun Nova katseli aika paljon muita, loppua kohden paremmin kontaktissa. Hihnassa alkuun.

  • Seuraten koirien pujottelua, vain kahden koiran verran ja takaisin paikalleen. Kehutaan, hihna tuntumalla ja kokeilla kävellä tosi hitaasti jos koira meinaa mennä liian kiireisesti. Lyhyttä askelta rauhallisesti löntystellen. Muistaa kehua koiraa! 
  • Luoksetulot vuorotellen rivissä, Nova oli ekana, joten helpoin paikka. 
  • Luoksetulot ristikkäin, Nova taas ekana. 
  • Koirakujassa luoksetulo, selkä koiraan päin ja siellä pillitys, Nova tuli toisella. Toinen koira tuli myös kakkoskäskyllä. Muut tuli vain suullisellä käskyllä. Ideana se ettei ole apuja ja koiran pitäisi tulla luokse vaikkei metsässä näe ohjaajaa. Kouluttajan koira ei ollut kyllä myöskään tullut heti. 
  • Koirakujaan ja nyt 20-30m päässä kouluttaja tiputti damin. Yksi koira kerrallaan haki sen. Nova meni lujaa. Mutta vähän kaarrellen palautti, heti luoksetulopillityksen kuultua tuli suoraan. Jokainen koira teki yksitellen ja muut odotti kujan reunoilla, paljon odottelua. 
  • Muut kujassa palkkaa katsekontaktista, tai että koira malttaa odottaa. Yksi kääntyi poispäin rivistä. 
  • Koirakujassa vietiin dami 10-15m päähän seuraten (suurinosa hihnassa), koira istumaan ja dami laitettiin maahan, täyskäännös kohti koiraa eli vasempaan ja käveltiin takaisin alkuun. Siellä lupa noutaa, tämä nouto hyvä. 
  • Nova teki hyvin eikä ottanut häiriötä alun jälkeen muista. Ei myös nuuskinut, jotkut urokset yritti. Olisi halunnut tarjota käy siihen- makuuta. Tokossa on onneksi tehty paljon vaikeita juttuja häiriössä, vaikkakin toisen ohjaajan kanssa.  Nova teki aika omana itsenään eikä ottanut painetta uudesta paikasta tai koulutustilaisuudesta. 
Tottelevaisuus ja yhteistyö on avainasioita, periaatteessa sitä ennen ei tarvitsisi tehdä mitään noutamista. Treeneissä nostattavinta on jos heittää dameja, ei heittoja nuorelle, vain rauhallinen damin vienti (näissä treeneissä koiran kanssa yhdessä) ja noutaminen, juokseminen ja palautus harvemmin taas nostaa kierroksia. Kouluttaja on joskus antanut nuoren koiran juosta ylimääräistä kierrosta, mitä vähemmän laittaa painetta pehmeisiin koiriin sen parempi. Ja pidon korjaamisen sijaan, pyytää sivulle, ei kumarrella kohti koiraa, kehutaan itse koiraa damin pidosta ja tuomisesta. Voi kääntää kylkeä tai liikkua poispäin jos helpompi niin tuoda. Hyvä treeni on 5-10m, esim 3 noutoa rauhallisesti siirtyen paikasta toiseen. 
Kouluttaja käytti samaa käskyä seuraamiseen, kun jollakin oli eri käsky tai tokoon ja nomeen. Mahdollisimman vähän käskyjä ja homma simppelinä. 

Seuraukseen häiriöitä damin kanssa, kun koira kestää seurauksessa damihäiriöt kestää se varmasti melkein mitä. Koirahäiriöt on silloin pientä. Seurausta roikottaen damia toisella puolen kädessä, heilutellen, myöhemmin koira edessä tai sivulla. Heittäen tai tiputtaen damin. Jättäen damin ja seuruuttaen muualle. Koira oppii myös, ettei ehkä heti saa hakea mutta myöhemmin. Kannattaa siis luopua ja totella ohjaajaa. 
- Myös noutoon lähetystä ja pyytääkin istumaan tai luokse, ilman että saa hakea. Jos koira meinaa hakea esimerkiksi väärän. 


11/2017

Pellolla (heti vire nousi, koska pellollahan treenataan kaikkea hauskaa!) Pellolle tultiin myös pidempi siirtymä, ojan yli hyppy. Ohitettiin edellinen koira. 

Aina kun huudetaan "seuraava" tms. Jos juokset sinne nopeasti koiran kanssa niin missä vireessä koira on noutopaikalle saapuessa? Kun jos kävelette hitaasti koira keskittyneenä ja kontaktissa, ohjaaja on rauhallinen. Olennainen osa treeniä, eikä ole niin kiire. 
  • Pellolla 2m matkalta nouto/markkeeraus?, kun koira hyvin perusasennossa tai lähetysasennossa lupa hakea. Nova etunojassa tuijotti damia, vähän vinossa, korjasi asennon ja sitten nouto.
  • Seuraavaksi seurautettiin koira 20m peltoa pitkin suoraa linjaa. Nova meinasi välillä nuuskia maata, mutta myös hyvässä kontaktissa. Oli vapaana, joten jatkossa hihnassa että huomaa hihnan kiristyvän jos yrittää nuuskia. Pysähdy tai jarruta jos koira kiskoo. 
  • Koira sai hakea damin sitten 20-25m matkalta, kouluttaja tiputti damin lähtöpisteessä. Nova tuli niin lujaa, että juoksi 5m dami kohdan yli ja sitten löytyi. Toi hyvin damin. 
  • Luovutuksen jälkeen, koira istumaan toiseen suuntaan ja jätettiin dami maahan. Palattiin samaa reittiä lähtöpaikkaan, samaa linjaa pitkin. 
  • Muistikuvaa damin paikasta hyödyntyäen tehtiin linjaharjoitus lähettäen koira eteenmenoon. Nova oli sivulla ja käsimerkki eteenpäin. Löysi aika nopeasti damin ja palautti hyvin. Äiti muisti hyvin pillityksen damin tuomisesta. Tässä olisi voinut käyttää "pip piu pii piu" tms lähihaun pillitystä, kertomaan että dami on lähellä. Hyvä ohjaustehtävissä että koira tietää että on oikealla alueella ja voi alkaa tehdä hakua. Yhdellä koiralla oli hieno istumaan stoppi myös 30m päässä, kun vaati lisäkäskyjä damin löytymiseen. 
  • Hyviä noutoja Novalta, lähihakupillitystä ei löydy. Uusi treenivinkki linjojen/eteenmenon opettamiseen. Seuraukset tärkeitä. 

Ennen lupaa damin hakemiseen koiran pitää olla sivulletulo positiossa. Koiran vastuulla olla oikeassa kohdassa. Mitä enemmän on edessä sitä isompi riski, että lähtee ilman lupaa. Rauhassa katsoo, että koira näyttää hyvältä ja sitten vasta lupa hakea.

80% ongelmista on ohjaajien päädyssä. Monesti yksin treenatessa tehdään asioita hirveällä kiireellä, se hyvä kun on isompi ryhmä (8 koirakkoa nyt) niin tuli odotteluakin koirille. Sama rauhallisuus ja odottelua pitäisi opettaa muuallakin. Moni kiirehtii myös nuoren koiran kanssa, kun alle vuotiaalta on taipparit suoritettu on ollut pakko tehdä heittojakin, jotka joillekin on liikaa. Labbikset ehkä kypsyy nopeiten ja uroksen yleensäkin hitaammin.

Treenaa: 
- seuraus damihäiriöt kentällä ja pellolla
- Seuraus, damin jättö, seuraus takaisin ja lähetys
- pellolla seuraus alkuun hihnassa, ei nuuskita
- eteenlähetys/linjaus pellolla: jätetään dami (tai kouluttaja tiputtaa myöhemmin kohdalla), seuruutetaan toiseen päähän, lähetyshakemaan, jätetään haettu dami, koiran istuessa, seuruutetaan aloituspaikkaan ja lähetetään hakemaan.
- eteenlähetyksissä lähihaun pillityksen opetus
- istumaan pysähdys pillillä, myöhemmin 30m matkalta, pysäytys ennen damia

Muuta:
Gavalle toinen päivä treeneissä nukkumista, tällä kertaa odotteli autossa. Seuraneitinä siis.

Ke aamuna Nova teki parit takaakiertojumpat, 40-55cm hypyt riman yli matalalla olevalle namille. Takaakierrot sujui jo paremmin, vähemmän sellaisia missä hyppäsi suoraan. Tehtiin myös ilman apuja yksi saksalainen. Novalle pari in-in käskyä myös puun kierron jälkeen.

Gava teki käännöskäskyjä kahteen suuntaan. Meinasi viistohypyllä mennä takaakiertoon tai kääntyä väärään suuntaan. Yksittäisellä hypyllä treenattavaa.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...