Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

18.4.2018

Nova nomekurssilla linja ja pysäytys istumaan 2/5

Keskiviikkona Klaukkalassa taas UMN:n nomekoulutuksessa oli Riitta ja Nova. Kouluttajana Pekka, kuten viimeksi.

En ollut sopinut menoa niin pääsin kuuntelemaan ja olin kameran takana, tänään oli kivoissa maisemissa noutoja runsaasti. Hyvää liikekuva treeniä! Vasta Novan kaksi kuvaa muokattu, loput myöhemmin..

1 kerta.


Linja/eteenmenot: ne aloitettiin sokkolähetyksillä (keskellä peltoa oja, ei kannata aina tehdä puskan luo tms). Käveltiin ojan viertä, heitettiin dami ojan yli. Ilman vettä olisi voinut laittaa ojaankin. Sitten 10-15m ja seuraava dami. Koira istuu ja odottaa, kun dami heitetään. Jos nousee, kielto ja takaisin. Kun pysyy kehut. Sitten seurautettiin ympyrä ja palattiin ekan damin kanssa suoralle linjalle. Matkaa n. 10m lähetyksestä. Käsimerkki pään viereen, kun koira katsoo damin suuntaan "eteen". Nova juoksi aika suoraan, osa meni vähän viereistä kohti joka jätettiin viimeisimpänä. Damin noston jälkeen pieni lenkki ja sitten palautti hyvin.

Siirtymä 10-15m vapaana seuraten meni hyvin. Toinen dami ja eteenlähetys meni myös hyvin.


Pysähdys istumaan: tätä tarvitsee helposti alokasluokassa. Ohjausliikkeissä ja voi sitä käyttää linjan lopussakin ennen kuin laittaa koiraa lähihakuun. Meidän ryhmässä (jaettiin 4 ja 4) kaikille uusi juttu. Tämän opettaa jo pennulle, onhan Nova joskus tehnyt. Alkuun istu käsky ja käsimerkki. Sen jälkeen sanotaan istu, pillillä piip ja samalla käsimerkki. Alkuopetuksessa kotona voi palkata namilla.

Kun koiralla ideaa istumisesta pitäisi pystyä jättää pelkkään pilliin ja käsimerkkiin. Vapaana kulkemista ja siitä istumaan, koira saa juosta kauemmas. Kun lähtee tulemaan kohti tai katsoo, istumaan.
- Voi tehdä myös sellaista, että jättää koiran istumaan pillillä, kävelee eteenpäin ja kutsuu luoksetulopillityksellä luokse (piip piip), taas istumaan jne. 
- kotona ruokakipolla istumaan
- hiljainen käskytys lähellä, kovempi kauempana

Dami palkkana istumisstopista: Kun pillityskäsky ja käsimerkki (ehkä myös suullinen) toimii niin kun koira istuu, appari laittaa damin maahan ja koira vapautetaan hakemaan kun istuu hyvin. Novalle oli vaikeata, koska ei tullut erillistä paikka käskyä ja ohjaaja ei ollut sivulla. Kouluttaja itse teki näitä niin, että heitti koiran istuuduttua damin itse taskustaan. Joko laittoin hakemaan tai seuraamaan ja sen jälkeen lähetys.
Muutenkin kouluttaja oli sitä mieltä, että jos hirveästi palkkaa myös tosi hyvillä herkuilla koira nostaa jo niistäkin kierroksia. Kun kaikilla tollereilla löytyi motivaatiota ja moottoria jo muutenkin. Damin hakeminen on jo palkka. Luovutuspuolta mietin vain, mutta toki se harjoitellaan kotona alkuun palkan kanssa. Ja treeneissä ehkä palkkana tulee sitten myöhemmin seuraava dami. Ja käyttäisi enemmän kehua seurauksessa ja muuallakin, kun koira tekee oikein. Eihän paimennuksessakaan palkata, kun se koiralle jo palkitsevaa..

- Seurauksessa dami lentää ohi (toisella kädellä heitettynä)
- WT:ssä rajattu määrä käskyjä(?) koiralla oli käsimerkki (ranteen pyöräytys, liikutus) sivulla kun palauttaa. Toimi vihjeenä vaikkei suullista käskyä tullut. Ylhäällä oleva käsi kertoo myös istumisesta ja siitä on helppo laittaa se koiran pään lähelle eteenmenoa kertomaan.
- Lähihakua ennen kouluttaja pysäyttää nopean labbiksen istumaan ja siitä lähihaku pillitys. Jos tulisi vauhdista koira ehtisi jo kohdan yli.


Linja tutulle paikalle eri kulmista: kokeiluun meni ensin dami kasa. Kaikki koirat lähelle katsomaan ja damit heiteltiin tyhjään ojaan, sitten siirryttiin 15m päähän. Koirat vuorotellen haki damin ja siirryttiin aina 10m kaarella eteenpäin. Samalla malli oppimista ja koirat sai muistaa paikan ja juosta alun jälkeen "sokkona" eri kulmista. Damikasat ei toimineet Welholle ja Novalle ja ne jäi vähän arpomaan ja vaihtoivat damia. Joten jatkossa vain yksi dami, jonka kouluttaja heitti sinne salaa. Matkaa pidennettiin vähitellen ja lopuksi 30-40m sisältäen ojan ylityksen? Novalla vaikein oli ojan suuntaisesti. Välillä myös juoksi ihan damin läheltä. Lähihaun pillityksen oppiminen voisi auttaa että silloin tietäisi damin olevan lähellä ja pitäisi olla tarkkana. Kun saa kotona toimimaan "damikasan" voi tehdä yksinkin treeniä niin, että lähettää eri kohdista eikä tarvitse viedä lisää dameja.

Damikasa: treenattavaksi jäi esim 20 damin kasa, tai mitä niitä nyt löytyykään. Koira saa hakea samasta paikkaa kaikki damit. Jos ei lopussa enään suostu niin haetaan vaikka hihnassa. Jos vaihtaa dameja, ei reagoida siihen mitenkään. Ohjaaja voi kyllä jättää koiran ja lähteä poispäin. Koiran pitäisi tajuta, että nopeammin pääsee jos ei vaihtele dameja. Tätä saa kuulemma muistutella aina välillä. Tästä helppo pihatreeni esim.

Novan kanssa täytyy myös perussääntöjä tehdä. Istu on istu, vaikka lentäisi damit ja ohjaaja liikkuu. Vaikka appari laittaa damin maahan ilman odotuskäskyä.
Tai vaikka palkkaa etsittäisiin taskusta. Nova myös makuulla ollessa rauhoittumassa hyppäsi istumaan hakemaan palkkaa, makuu palkataan maahan kun ei ollut vapautusta. Ja seuraus käskyn kanssa tarkkana, ettei käytä sitä silloin kun ei laita koiraa seuraamaan.

Tollerit 3kpl juoksi ihan täysiä kaikki noudot. Oikein ferrarien kilpajuoksut. :D

Treenaa:
- istumaan stopit: ensin namilla, sitten damipalkalla, stoppi ennen dameja
- lähihaku (pi piu pi piu) voi pysäyttää istumaan sitä ennen
- Damien heitot kun koira istuu sivulla, ei saa nousta. Seurauksessa heitot ja pitää seurata.
- damikasa vaihteluun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!