Siirry pääsisältöön

Nova nomekurssilla linja ja pysäytys istumaan 2/5

Keskiviikkona Klaukkalassa taas UMN:n nomekoulutuksessa oli Riitta ja Nova. Kouluttajana Pekka, kuten viimeksi.

En ollut sopinut menoa niin pääsin kuuntelemaan ja olin kameran takana, tänään oli kivoissa maisemissa noutoja runsaasti. Hyvää liikekuva treeniä! Vasta Novan kaksi kuvaa muokattu, loput myöhemmin..

1 kerta.


Linja/eteenmenot: ne aloitettiin sokkolähetyksillä (keskellä peltoa oja, ei kannata aina tehdä puskan luo tms). Käveltiin ojan viertä, heitettiin dami ojan yli. Ilman vettä olisi voinut laittaa ojaankin. Sitten 10-15m ja seuraava dami. Koira istuu ja odottaa, kun dami heitetään. Jos nousee, kielto ja takaisin. Kun pysyy kehut. Sitten seurautettiin ympyrä ja palattiin ekan damin kanssa suoralle linjalle. Matkaa n. 10m lähetyksestä. Käsimerkki pään viereen, kun koira katsoo damin suuntaan "eteen". Nova juoksi aika suoraan, osa meni vähän viereistä kohti joka jätettiin viimeisimpänä. Damin noston jälkeen pieni lenkki ja sitten palautti hyvin.

Siirtymä 10-15m vapaana seuraten meni hyvin. Toinen dami ja eteenlähetys meni myös hyvin.


Pysähdys istumaan: tätä tarvitsee helposti alokasluokassa. Ohjausliikkeissä ja voi sitä käyttää linjan lopussakin ennen kuin laittaa koiraa lähihakuun. Meidän ryhmässä (jaettiin 4 ja 4) kaikille uusi juttu. Tämän opettaa jo pennulle, onhan Nova joskus tehnyt. Alkuun istu käsky ja käsimerkki. Sen jälkeen sanotaan istu, pillillä piip ja samalla käsimerkki. Alkuopetuksessa kotona voi palkata namilla.

Kun koiralla ideaa istumisesta pitäisi pystyä jättää pelkkään pilliin ja käsimerkkiin. Vapaana kulkemista ja siitä istumaan, koira saa juosta kauemmas. Kun lähtee tulemaan kohti tai katsoo, istumaan.
- Voi tehdä myös sellaista, että jättää koiran istumaan pillillä, kävelee eteenpäin ja kutsuu luoksetulopillityksellä luokse (piip piip), taas istumaan jne. 
- kotona ruokakipolla istumaan
- hiljainen käskytys lähellä, kovempi kauempana

Dami palkkana istumisstopista: Kun pillityskäsky ja käsimerkki (ehkä myös suullinen) toimii niin kun koira istuu, appari laittaa damin maahan ja koira vapautetaan hakemaan kun istuu hyvin. Novalle oli vaikeata, koska ei tullut erillistä paikka käskyä ja ohjaaja ei ollut sivulla. Kouluttaja itse teki näitä niin, että heitti koiran istuuduttua damin itse taskustaan. Joko laittoin hakemaan tai seuraamaan ja sen jälkeen lähetys.
Muutenkin kouluttaja oli sitä mieltä, että jos hirveästi palkkaa myös tosi hyvillä herkuilla koira nostaa jo niistäkin kierroksia. Kun kaikilla tollereilla löytyi motivaatiota ja moottoria jo muutenkin. Damin hakeminen on jo palkka. Luovutuspuolta mietin vain, mutta toki se harjoitellaan kotona alkuun palkan kanssa. Ja treeneissä ehkä palkkana tulee sitten myöhemmin seuraava dami. Ja käyttäisi enemmän kehua seurauksessa ja muuallakin, kun koira tekee oikein. Eihän paimennuksessakaan palkata, kun se koiralle jo palkitsevaa..

- Seurauksessa dami lentää ohi (toisella kädellä heitettynä)
- WT:ssä rajattu määrä käskyjä(?) koiralla oli käsimerkki (ranteen pyöräytys, liikutus) sivulla kun palauttaa. Toimi vihjeenä vaikkei suullista käskyä tullut. Ylhäällä oleva käsi kertoo myös istumisesta ja siitä on helppo laittaa se koiran pään lähelle eteenmenoa kertomaan.
- Lähihakua ennen kouluttaja pysäyttää nopean labbiksen istumaan ja siitä lähihaku pillitys. Jos tulisi vauhdista koira ehtisi jo kohdan yli.


Linja tutulle paikalle eri kulmista: kokeiluun meni ensin dami kasa. Kaikki koirat lähelle katsomaan ja damit heiteltiin tyhjään ojaan, sitten siirryttiin 15m päähän. Koirat vuorotellen haki damin ja siirryttiin aina 10m kaarella eteenpäin. Samalla malli oppimista ja koirat sai muistaa paikan ja juosta alun jälkeen "sokkona" eri kulmista. Damikasat ei toimineet Welholle ja Novalle ja ne jäi vähän arpomaan ja vaihtoivat damia. Joten jatkossa vain yksi dami, jonka kouluttaja heitti sinne salaa. Matkaa pidennettiin vähitellen ja lopuksi 30-40m sisältäen ojan ylityksen? Novalla vaikein oli ojan suuntaisesti. Välillä myös juoksi ihan damin läheltä. Lähihaun pillityksen oppiminen voisi auttaa että silloin tietäisi damin olevan lähellä ja pitäisi olla tarkkana. Kun saa kotona toimimaan "damikasan" voi tehdä yksinkin treeniä niin, että lähettää eri kohdista eikä tarvitse viedä lisää dameja.

Damikasa: treenattavaksi jäi esim 20 damin kasa, tai mitä niitä nyt löytyykään. Koira saa hakea samasta paikkaa kaikki damit. Jos ei lopussa enään suostu niin haetaan vaikka hihnassa. Jos vaihtaa dameja, ei reagoida siihen mitenkään. Ohjaaja voi kyllä jättää koiran ja lähteä poispäin. Koiran pitäisi tajuta, että nopeammin pääsee jos ei vaihtele dameja. Tätä saa kuulemma muistutella aina välillä. Tästä helppo pihatreeni esim.

Novan kanssa täytyy myös perussääntöjä tehdä. Istu on istu, vaikka lentäisi damit ja ohjaaja liikkuu. Vaikka appari laittaa damin maahan ilman odotuskäskyä.
Tai vaikka palkkaa etsittäisiin taskusta. Nova myös makuulla ollessa rauhoittumassa hyppäsi istumaan hakemaan palkkaa, makuu palkataan maahan kun ei ollut vapautusta. Ja seuraus käskyn kanssa tarkkana, ettei käytä sitä silloin kun ei laita koiraa seuraamaan.

Tollerit 3kpl juoksi ihan täysiä kaikki noudot. Oikein ferrarien kilpajuoksut. :D

Treenaa:
- istumaan stopit: ensin namilla, sitten damipalkalla, stoppi ennen dameja
- lähihaku (pi piu pi piu) voi pysäyttää istumaan sitä ennen
- Damien heitot kun koira istuu sivulla, ei saa nousta. Seurauksessa heitot ja pitää seurata.
- damikasa vaihteluun

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...