Siirry pääsisältöön

Novan nomekurssi 4/5 vire tapissa ja Gavalle rallatusta

Keskiviikkona Gava teki päivällä vähän sisätreeninä tasapainotyynyllä takapäätä. Ja siitä se idea lähtikin rally-tokoon eli tehtiin kaikkia eilen haastavia liikkeitä keskittyen oikeaan puoleen sekä molemmat oikeaan "väliin" tuloa ja peruutusta.


Seurauksessa oikealla ja sivulletuloissa sai apua pienemmäksi. Silti ei ihan hahmota sivulletulon kulmaa, usein jäi vajaaksi ja korjauksella oikein, rallykisassa ei saisi korjata. Harjoiteltiin oikealla puolella käännöksiä ja perusasentoja. Käännöksiä ensin tasapainotyynyllä, sillä osaa ja kannella. Sama pitäisi saada hoksaamaan seuraukseen. Kokeiltiin tehdä vuorotellen maassa ja tyynyllä. Sivulletulossa palkkaa myös kun koira katsoo muhun ei namikäteen, eli että namikättä voi liikuttaa tai viedä sen väärälle puolen päätä.

Molemmat oikeaan, muistuteltiin "väliin" tuloa eli koiran puoleisella kädellä olisi tarkoitus että merkistä osaa pyörähtää mua vasten ja samaa aikaan itse pyörähdän. Gava tarvitsisi vihjeen, että saa seurata väljemmin ja sitten käskyn pyörähtää yksikseen. Nyt ne mitkä kääntyi, kääntyi myös niin vajaasti ettei ollut niin siisti.

Puolenvaihto takaa: tässä kokeilin takana kävelykäskyä eli "taakse" ja katsoin sinne minne halusin Gavan. Tämä toimi. Paras olisi ehkä antaa myös lupa siitä tulla seuraamaan.

Oikealta eteen ja vasemmalta (oikean) sivulle: eteentulot alkuun vinoja vähemmillä avuilla. Vasemman kautta oikeansivulle tulo oli vaikea, jos käsimerkki ei ollut selkeä ei sujunut. Käytin käskynä "kierrä" ja viereen. Rauhalliset käsimerkit!

Peruutus vauhdista: ekat peruutti liian pitkälle kuten tokossa helposti. Täytyy palkata reiteen eri määrässä askelia. Koitin kävellä myös vauhtia missä pysyisi lähellä mutta ei istu. Eka askel oli riski istumiselle. Voi olla että vaatisi esim "ylös" muistutuksen alussa. Oli sentään aika suora vaikka kauempana.. Peruutuksessa tarkkana oman kroppa-avun kanssa! Etten käännä kroppaa ja katso taakse.

On se vaan kiva opettaa Gavalle näitä, se miettii hiljaa ja tekee sitten. Ja oppii nopeasti.



Keskiviikko iltana oli Novalla 4/5 nomekurssia. Aiheena markkeeraukset, Nova oli hirveän intona jo alusta pitäen. Toisena vuoroon ja pääsi vähän näkösuojaankin. Se oikein tärisi odottaessa. Meinasi unohtua seurauskäskyt ja ohjaaja.

Ekassa noudossa oli yksi markkeeraus. Sorsapillillä ääni, sitten damin heitto 5-10m päähän avustajasta joka oli 30-40m päässä. Matkakin oli pitkä Novalle, ehkä viimeksi linjatreenin lopussa joku yhtä pitkä? Novalla tuli ääntä ekaa kertaa nyt näissä treeneissä, äiti odotti että hiljeni ja sitten sai hakea. Oli hihnassa taippariotteessa ja sivulla istui niin, että pienikin häiriö niin lähtee. Toinen kouluttaja sanoi että veisi koiran silloin pois. Toinen mietti matkaa. Itselle tuli mieleen sorsapilli josta tuntui ottavan kierroksia. Sitähän kuuli myös taippareissa, jossa vire oli sama ja joskus nuorempana kasvattajalla. Googlettelinkin että niitä on ihan metsästäjille Honkkarissa ja Motonetissä sekä netin kautta. Matkakin voi olla yksi, ei ole tehnyt markkeerausta noin pitkällä matkaa. Ehtii päästä myös juoksemisen makuun. Ja kun ei ollut kuulolla pääsi tekemään sieltä missä aita on matalin.

Yhden damin tiputtamisen jälkeen taas tuli ääntä. Nova seuraamaan ettei pääse noutamaan tollaisessa vireessä. Toinen kouluttaja tuli lähemmäs ja kokeili suullista "vaak vaak" ja tiputti damin lähelle. Nova oli kyllä niin täysiä lähdössä mutta pysyi. Nämä hiljaa, kun odotti vapaana ja tietää luopua että pysyisi paikallaan. Kun oli nätisti ja hiljaa sai hakea.
Vireen kanssa näkyi myös vähän kiertelyä takaisin tuodessa ja tiputti damin useassa noudossa matkalla ja korjasi otetta. Eli vanhoja ongelmia. Varmasti matkassakin vaikutusta, kun hallinta vähenee matkan lisääntyessä. Aikapaljon tehnyt 20-30m matkaa? Nova yritti hamuilla myös kouluttajan dameja, jotka roikkuivat näkyvissä aiemman jäljiltä.

Markkeerauksissa Nova käytti suhteellisen huonosti nenää, ojista löysi kyllä hyvin. Mutta korkean ruohikon seasta juoksi paristi läheltäkin ohi. Tuuli kyllä kovaa ja haju saattoi pyöriä.

Toisella kerralla kaksoismarkkeeraus, nyt matka ainakin 10m lyhyempi. Damit kuitenkin heitetään aina samaan paikkaan vaikka lähetyskohta muuttuisi. Hyvä olisi myös treenata niin, että pidentää matkaa vähitellen. Tässä haki viimeisimpänä tippuneen ja nopeasti damille laitettuna ei äännellyt. Tässä ei käytetty sorsapilliä. Haki damin ja meinasi lähteä varastamaan avustajalta toista maassa olevaa damia, vaikka matkaa 7-10m. Appari tai toinen kouluttaja oli nopeampi ja ehti estää sen ja antoi saman damin minkä kanssa Nova tuli. Ei onneksi käynyt toisella markkeerausdamilla. Sitten lähetys toiselle markkeerausdamille, tähänä pieni suuntaus. Sekin löytyi vähän pyörimisen jälkeen.

Kolmannella kertaa matka oli kyllä lähempänä ekaa eli 30-40m.
Ensin käytiin läpi vähän seurausta, kouluttaja näytti ja miten Nova menikää hienosti! Hihna ylhäällä, tuntumalla ja jos koira kiskoo itse pysähtyy tai jarruttaa. Koira huomaa kun hihna kiristyy ja löystää, palkkioksi eteenpäin. Kun seuraa nätisti hihna on vain tuntumalla. Hihnan pituus niin että koira ylettyy vain seuraus positioon. Hihnakäsi voi olla myös housun taskussa, treenitaskussa aiheutti katsekontaktia ja hyppimistä. :D Toinen mahdollisuus oli pitää hihna polvien suuntaisesti oikeassa kädessä, jos koira lähtee siitä eteen vedetään sivuun kohti polvea. Jos taas lähtee positiosta ihan eteen takaisin sivulle. Tällä toisen kouluttajan näyttämänä Nova meni nätisti, ehkä kiltimpi tapa. Vanhanaikaista hihna löysällä ja kiskaisu. Sitten taas sukulaisen omistaja opetti tarjoamisen kautta, että kun on sivulla mennää eteenpäin, jos ei olla niin ei liikuta. Sitä tehty Ruutinkin kanssa.

Kolmannella kerralla siis yksi markkeeraus, suunta eri ja matkaa oli. Nova sivulla ilman hihnaa. Odotti hiljaa ja lupa hakea, vähän kaarrellen toi. Seuraavassa sitten jo sivulletullessa oli ihan maanisesti tuijottamassa eteen eikä ollut edes suorassa sivulla ja huonossa ryhdissä. Kommentti oli vain ettei totellut. Tämä varasti heti kun dami laskeutui. Palautuksessa lähellä, käsky oli napakka ja Nova toi kiltisti. Kouluttajakin kysyi huomasiko eroa käskyn ja pyynnön välillä. Lopussa jutellessa Nova istui jo rauhallisesti ja alkoi olla lähempänä normaalia. Hyvä, että sai kuitenkin lopetettua treenit siihen että alkoi jo rauhoittua ja sitä sai vähän kuulolle ennen noutoja. Näitä on myös vältelty, koska heittely nostaa kierroksia. Täytyy näköjään kyllä tehdä ainakin sillä, että treenit loppuu siihen ettei noudeta.

Käytössä oli nyt myös neuvot, ettei tulisi nameja kun damien hakeminen on jo niin palkitsevaa. Mutta siitäkin on varmaan eri mielipiteitä. Tosin jos joku saa koiran positiivisin tavoin olemaan ohjaajalle auki ja se saa noutaa silloin ansaitusti niin on varmasti hyvä. Mutta jos koira tekee muutenkin kaiken oikein niin mihin nameja tarvitsee. Jos taas se pääsee ilman nameja tekemään huonompia asioita niin ei ole hyvä ja saa palkaksi noutaa huonommasta käytöksestä. Ja jos auktoriteetti ja kriteereistä pitäminen ei muuten täyty.. Ja rajansa kaikella, ei pelkkää 90% namien syöttelyä mutta jos sitä tietyissä kohdin käyttää ja jos se vie oikeaan suuntaan esim rauhoittaa tai saa ohjaajaa tärkeämmäksi.
Odotusalueella Nova sai nameja jos seurasi hyvin. Neuvoin myös namista luopumista, ettei hypi aina namiin ja liiku eri kohtaan. Mulla se ei sitä tee.

Pillikäskyissä kaksi napakkaa pi-pi ei piii piiii luoksetuloon, varsinkin korkeassa vireessä. Heti näkyi myös ero kun suulliset käskyt oli napakat eikä vain pyytelemistä.

Vaikka tällaiset treenitkin on erityisesti ohjaajalle ikäviä niin paras aina että ne tulee esiin treeneissä eikä vain kisoissa. Ja juuri noin Nova teki silloin taippareissa. Nyt tietää vähän mitä treenata ja tehdä jos tapahtuu noin. Ja myös uusilla kouluttajilla vaikutusta, ekalla kertaa ei uskalla ohjata samalla tapaa..

Treenaa:
- markkeeraus matkan pidennys, damit samassa paikkaa
- sorsapilli
- vapaana odotus ja toisen koiran jälkeen
- useamman damin kanssa avustaja, joku dami voi olla maassa apparin takana
- seurausta
- viime viikolta istuminen, kasa ja linjat eri suunnista mutta sama damipaikka

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...