Siirry pääsisältöön

Nurtsiagilityssa käännöskäskyt, persjättö ja päällejuoksu

Tiistaina treenattiin Annen ja aussie Leian kanssa nurmikolla kolmella hypyllä.

Tehtiin käännöskäskyjä ja persjättöä. In-init jäi tekemättä. 

Käännöskäskyt 1-5, video
: Käännökset toimi hyvin. Tehtiin 3 hypyllä käännös oikealle, tak-tak. Ja 4 hypyllä sik-sik vasempaan (kirjoitin siinä näköjään käskyt juuri väärinpäin. :D). Ekalla kertaa appari tiputti lelun 4 hypyn jälkeen. Seuraavalla taas mentiin 5 hypyn takaakiertoon. Ansahypyn ohituksessa ei ongelmaa.

Persjättö 1-3: Seuraavaksi persjättötreeniä, kohta muistutti Saijan treenien kohtaa. Novan kanssa kerran sain ekan hypyn ohi ja varmaan kerran tokan hypyn ohi, kun tein persjätön liian aikaisin. Alkuun persjätöt, vaikka sai valita mistä sen lähtee tekemään olin vähän myöhässä, etten ihan nähnyt tokaa hyppyä. Loppuun saatiin toistot, missä ajoitin persjätön hyppyjen puoliväliin ja olin sopivassa kohtaa vastassa.
1-5: Siitä käännöskäskyllä käännös vasempaan (sik-sik) ja sitten valssi seuraavalle hypylle. Se olikin vaikeata, kun piti ensin kiirehtiä toiseen suuntaan ja sitten toiseen. Nova kääntyi pienesti.

1-5 persjättö pätkistä aikavertailua (Nova), toiseksi vika missä vähän myöhässä aika 6,79s ja vika missä ajoissa 6,10s. Eli aika iso ero, kun miettii kahden esteen ohjauksen vaikutusta.
Sitten taas ekat peruskäännöksillä 6,20s, koira siinä tosin meni tötsän kiertoon toiselta puolelta.


Gava teki myös persjätöt 1-3 maksirimoilla. Kaksi toistoa, molemmat hyviä ja palkkasin käännökset hypyltä 3 (en muista oliko käännöskäskyä?). Murisi kyllä, mutta rimat pysyi. Ne tuntui itseltä hyviltä ja ajoitus toimi. Video.



Takaakierto päällejuoksu, video: Novan kanssa takaakierroissa oli tekemistä. Siivekkeettömän hypyn kanssa vielä vaikeamman tuntuista. Kokeiltiin vähän eri lähestymisiä hypylle 2. Ensin lelu oli laskeutumispaikassa. Seuraavaksi appari heitti lelun, Nova yritti tulla hypyn ohi, niin laitettiin toisesta hypystä siiveke ja appari seisoi sen jatkona. Sen jälkeen kokeiltiin videolle. Jos takaakierto sujui tuli hyvin hypyllekin. Kokeiltiin ehtiä ohjata seuraavalle hypylle ja tötsän kiertoon.

Gavalle takaakierto persjättö (video myös yllä): ekassa käskytin takaakierron liian aikaisin. Seuraavat hyvin. Jäin varmistelemaan hypyltä tuloa, vaikka ehdinkin jatkoon. Ekassa Gava osui siivekkeen tolppaan ja rima tippui, en palkannut. Seuraavat rimat pysyi vaikka tuli haukahdusta tai murinaa, mun vedätyksestä.


Nova sai harjoitella treenin ajan käy siihen- makuuta. Odotti näin hiljaa. En ehtinyt niin vahtia ja ehkä kerran sain palkattua. Muuten palautin ehkä 5-7 kertaa paikalleen. Lopussa pysyi, kun Gava makasi vahingossa hihnan päällä. :D Gavaa alkoi taas melkein nukuttaa odottelut, se kyllä vapaana odottaa eikä tarvinnut kertaakaan huomauttaa.


Nomeilua Novalle iltapäivällä pellolla.

- Novalle linjaa tai eteenmenoja, hienosti meni ja lujaa.  Sitä ennen sai seurata 20m, tai enemmän jos mietti liikaa dameja. Lisättiin keskivälillä häiriötä seuraamiseen, että tiputtelin sivussa toista damia 5-10m sivuttaisetäisydellä. Sen jälkeen noudossa lähti katsomaan vesipulloa, joka oltiin hylätty pellolle lähellä missä tein häiriötä. Tehtiin samat häiriöt uusiksi, meinasi eteenmenon sijaan tulla mun suuntaan. Lyhennettiin matkaa ja nyt hyvä eteenmeno. Seuraavallakin hyvin ja luopui toisesta damista. Seuraukset oli hihnassa paitsi joku 10m pätkä. 
- Novalle katsekontaktia häiriössä, Gavakin osasi hakea damit läheltä ja sai kannettua.
- Novalle luovuttamisen jälkeen damin laitto maahan, tai perusasennossa käytti damia vasemmassa kädessä koiran puolella. Piti luopua damista. Sama mun lähelle laittamien damien kanssa, että piti seurata niistä ohi. Samoin sellaisia, missä äiti laittoi damin maahan ja seurautti Novan kauemmas.



Kasavuoren huipulta

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Joo viritettiin "puistoon" agirata. :D Yhtä kivaa sekin kun oli seuraa ja paljon pystyisi opettaa ohjauksia ja tekniikkaa lenkin yhteydessäkin. Vaikeampaa kyllä ilman siivekkeitä. Aikaa toki hurahti 2h lämpät, jäähkät, junnujen treenit ja vanhemmille nopeat pätkät. Maasta näki miten koira kääntyi. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...