Siirry pääsisältöön

Gava Saijan rytmitys- ja radanluku kurssilla 4/5

Sunnuntaina aamusta Saija Mustosen rytmitys- ja radanlukukurssilla. 

Katsottiin rata yhdessä läpi eli radanlukua ja siinä tuli hyviä kohtia mitä muistaa tai olla tarkkana omassa ohjauksessa. Jokainen näytti ohjauksia miten tekisi jonkun pätkän. Video alhaalla, jos haluaa katsoa näiden tukena.

  • Esim itsellä 7-9 pätkään, tuli että jätän rytmityksen pois ja en koukista kättä, koska koiran ei tuossa kuulu kääntyä. On niitäkin leikkauksia missä kuuluu. Eli jättäytyä riittävästi, että voi juosta suoraan ja muuria kohti vielä yksi lähetys. 
  • 16-18 mahdollista leijeröidä, mutta täytyy ottaa askel kohti hyppyä 17 (koiran nähtävä se, ei putken takana). Tai kääntää hypylle 17, lähettää putkeen ja vaihtaa puoli. Tai hitaalla koiralla juosta pakkovalssilla putkeen eli lenkin kautta. 
  • 20-21 eli kepeille vienti, jos koira kääntyy tiukasti lyhyestä putkesta. Tulee hypyltä jo hyvällä linjalla. Lähinnä haltuun. Mutta keppejä koira ei näe, vain putken eli täytyy viedä kunnolla sinne/ohjata oikealla linjalle. Kepit pystyisi myös leijeröidä, jos kääntää siivekkeen lähellä koiran kepeille ja menee toista puolta hyppyä. Hypyn idea oli, että ohjaajan pitää juosta edellä, joku koira voi väistää ohjaajaa niin lähellä ja radankin takia olla edellä. 
  • 23-24 olin ajatellut takaakierron saksalaisena, tuntui kuitenkin että seuraava hyppy tuli huonolle linjalle. Onneksi kokeilin tätä myös Saijan nähden ja sanoi että täytyy tehdä takaakierto persjättö, sillä saikin hyvin paremmalle linjalle. Takaakierto tosi hyvä! 
  • Samoin 26-27 olin ajatellut saksalaisena, siksi koska mietin että lenkittää muurin jälkeen pitkäksi, mutta hyppäsikin sen verran vinoon ja kääntyi sieltä mun perään ja ehdin siinä ajassa saada ohjauksen valmiiksi. Eli tehtiin pakkovalssina hypyn toisella puolella ja jaakotuksen tein lisäksi. Hypyn linja oli sellainen että koira ajautui hypyn ohi ja näki vain putken (vähän fiksattu mitä piirroksessa). Muurilla osui kerran palikoihin ja keskeytin. 
  • 27-29 kohdassa olisin livenä tullut "sokeaksi" ja mietin jo että on helppo irtoaminen. Paperilla taas mietin että täytyy tehdä jotain. Koira tulee putkesta ja hyppyä hypätessä ei nää putkea. Koira on myös väärässä laukassa putkeen. Joko pitäisi ehtiä päällejuoksua hypylle 28. Tai sitten oli "vale"leikkaus, eli lähtee tekemään takaaleikkausta joka kääntää koiraa hypylle mutta jää sitten koiran taakse ja antaa sen upota putkeen. Ja voi leijeröidä samalla hypyn 28. 
Katsoin radan kunnolla aamulla läpi. Joskus kun tavoite oli että ehditään ehkä 20 estettä niin katsoin vain miten rata menee ja mitkä ohjaukset. Nyt oon pyrkinyt että pitäisi muistaa rata läpi ilman piirrostakin. Ja piirrän viivat mistä koira hyppää ja laskeutuu jos mitään ei hypylle tee. Jos viiva ei ole sitä, miten olin ajatellut koiran kääntyvän este vaatii ohjauksen joka kertoo käännöksestä. Ja sen täytyy alkaa heti kun laskeutuu edelliseltä tai jopa sitä ennen että tietää koota hypylle. Viimeistään laukkaa ennen ponnistuspaikkaa. Tuli pohdittua myös eri ohjaustapoja, radan nähtyä tein pieniä muutoksia mutta suurinosa pysyy. Mietin tällä kertaa myös missä haluaisin palkata, listasin nekin ylös mutta jäi kuitenkin palkkaamatta nyt päällejuoksujen ja takaakiertojen jälkeen paitsi hypyllä 6. Otin hypyllä 6 "takaa" käskyllä. Ja hypyn 23 "out-out" koska lähtee musta poispäin ja mun liike toiseen suuntaan. 



Rata kokonaisuudessaan meni tosi hyvin!

Kokeiltiin alkuun 1-6 kaksi eri vaihtoehtoa. Treenin kannalta halusin niisto, takaakierto ja valssin. Palkkasin ekalla niiston, hyvin tuli siihen! Toi on myös hyvä testi milloin Gava on oikeasti kuulolla, jos ei meinaa tulla ohjauksiin ei tule niistoon kuin jäämällä ihan alle. Viime treenit oltiinkin vahvistettu kuuntelua, käännöksiä yms.

Toinen vaihtoehto 1-6 oli vasemman siivekkeen ympäri, ottaa 2 hypyn yli myös niistomaisesti oikealla kädellä merkaten. Sitten liikkuu kohti 3 hyppyä ohjaus oikealla kädellä. Sitten ennen hyppyä persjättö ja vasen käsi alas laittamaan takaakiertoon. Menin niin pitkälle että tein tähän persjätön ja sisäreunalta laitoin putkeen.
Kellotettiin niistolla 4.4s ja vauhdikkaampaa reittiä 4.28s. Eli 0.12s eroa ottaen huomioon, että Gava kääntyi niiston tosi pienesti, toki vähän lenkitti valssilla ja sain kalastella sitä. Kisoissa taas väärä ohjaus pidempää reittiä niin koira putkessa..

Takaakierto 6 tuli kaikkiin kiltisti. Ekassa vähän peitin siivekettä. Takaakierto persjättö siihen.

6-12: Päätinkin että meen tekemään päällejuoksun, kun koira lähti muurille juoksin ottamaan vastaan 10. Alkoi ehkä hirvittää tai en ollut suunnitellut niin pitkälle niin meninkin siitä päällejuoksu persjätön ja seinän puolelta takaaleikkauksella putkeen. Sama uusiksi, tuli kiire ja hätiköin muurin ohjauksen, tuli ohi. Seuraavalla hyvä ja tein päällejuoksun ja pysyin kokoajan liikkeessä, sain vietyä koira vasemmalla koko pätkän. :) Hirvitti livenä pitkät välit ja alkuun mietin, etten taida uskaltaa tehdä päällejuoksua vaan ehkä kuitenkin menen seinän vieressä. :D Ei annettu lupaa luistaa ja olihan se kiva onnistua!

13 hyppyä olin ajatellut in-in hyppynä, puhtaasti sillä tehdyt oli menneet ansahypylle. Otin sitten sen tavoin takaakiertoon mutta tein jaakotuksen ja lähdin pituudelle. En varmaan sanonut kyllä kuin tähän tms.

13-18: pituudella juoksin ulkokautta ja tein takaaleikkauksen hypylle. Tätä mietin paperista molempia reittejä, tulin tulokseen että helpompi lähteä 13 hypyltä ja takaaleikkauksella saan käännettyä koiraa. Lyhyin juoksureitti myös itselle. Olisi ollut kuitenkin hyvää treeniä harjoitella pituuden jälkeisen hypyn käännöstä oikealta puolelta eli "sisäreunalta". Voi tulla tuollaisia kohtia missä ei pysty juosta toista puolta.
Lähetys askel hypylle 17. Putkeen vastakkaisella kädellä ja ollen vasten koiraa. Tämä sujui kivasti! Paitsi Gava lenkitti hypyllä 17, kun ei ajoissa tiennyt mihin jatkuu. Toisto 15-18 sanoin Gavan nimen hyppyä 17 ennen ja liikuin tiukemmin putkelle. Paljon parempi.

Keppien päätyyn lelu, 20-21 lähti kohti putkea. Eka yritys meni 2-3 väliin. Kutsui pois. Samasta kulmasta uusiksi ja nyt petrasi ja meni okein sisään. Palkalle. Sitten otettiin rataa mukaan, mun vekistä lähti hypyn 20 takaakiertoon tai oikeastaan linja oli jo valmiiksi sinne. Kerran niin että palkkasin hypyn 20 jälkeen ja silloin poimin kunnolla hypylle (ehti juosta monesti takaakiertoon). Sitten sujui kepeille menokin. Kerran juoksin just samaan aikaan siivekkeen ohi ja Gava kesti sen että tulin lähemmäs.

4+ 20-25: Vielä kepit putken 4 kautta, loivasta umpikulmasta hyvin sisään ja vedätin kepeillä että ehdin laittaa takaakiertoon. Toki odotin vähän että hakee sisään (?) ja siinä rauhaa, mutta täytyy saada sekin rytmitys pois.. Kun takaakierto 23 oli vahva oli helppo tehdä persjättökin. Lopussa ei mitään erikoista, paitsi 32-33 oli hyvää päällejuoksu treeniä, että olin vähän myöhässä ja haki kuitenkin hypylle ja vaihtoi laukan. Vähän rima kolahti ja murinaa, mutta sujui! Vuoden alkuun iso edistys viistohypyissä ja päällejuoksuissa!
Ei käytetty edes koko treeniaikaa. Koira oli kuitenkin aika puhki ja itse tyytyväinen kun selvittiin noin hyvin. En halunnut enään kokeilla kokorataa, oltiin molemmat jo puhki. Pitkähihainen oli liikaa, kesä tulossa! :D Nyt on useampi treeni ollut pätkiä, joten voisi olla taas paikka nollatreenille.

Video 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...