Siirry pääsisältöön

Teemulla takaakiertoa ja in-in

Sunnuntaina Teemu Linnan koulutus AST:n kouluttajille. Tämä oli nyt 2/3 kerta. Olin päättänyt että tehdään nyt suunnitellusti jotain teemaa/tekniikkaa. Olin miettinyt takaakierto, in-in (ja tärkeysjärjestyksellä jäi käännöskäskyt, kontaktit ja eteenmenosuora 23-26).


Tehtiin 18 hypyn takaakiertoa. Tai aloitettiin se temppuidealla. Kurretempusta voisi hypätä riman yli, no kurremeni rimalla tassuilla seisontaan tai takajalkaseisonnaksi.
Erikseen sitten hypyn yli sukellusta apparin namille. Edettiin siinä 30-50cm rimoihin. Ponnisti hyvin ylös ja laskeutui alas. Painonsiirto siis tapahtui.

Sitten takaakierto ja Nova sai hypätä ristiin namikupille. Ekassa katsoi vaan muhun. Sitten yritti kääntyä kohti mua ja sitten muisti alustan. Sitten saatiin hyppyjä suoraan alustalle. Kaikki 50cm rimalla hyviä.
Nämä pitää tehdä myös korkeemman riman kanssa. :) Ja jatketaan jumppia. Ajatusta ylöspäin hyppyyn takaakierrossa ja toinen puoli myös. Koska tässä tuli sen verran hyppyjumppaa, Teemu laski rimoja in-in hypyissä koska hyppääminen ei ollut siinä se idea.


Lopuksi in-in kohtaa 6-7 eli välistävedot. Aloitettiin 6 hypystä. Eka ilman palkkaa edessä, meinasi jäädä vähän muhun kiinni. Niin otettiin lelu esille. Tehtiin pari vaikeampaa kulmaa. Kahdesti juoksi käymään lelulla tajusi niistä, että pitää tulla ensin ohjaukseen. Voisin tietty auttaa hypyille menoa käsiavulla, mutta nyt Novan vastuulla oli hypyille haku. Olin tietty aina samassa kohtaa hypylle laittamassa, sitä täytyy treenata.

Kokeiltiin kahta in-iniä sitten ottaen putkesta 4-7. Tein persjätön ennen ekaa. Kerran aloitin liian aikaisin ja jäi lukitus hypylle 5. Tähän persjättö sopi kivasti. Eka in-in meni hyvin ja sinne hyppykin linjasi. Sitten tulikin vaikein kun hypyltä näki lelun suoraan ja itse olin aika takana. Novalle muutenkin välistävedot on aika vaiheessa ja puolivalssi yleensä vain toiminut. Yksittäisenä toka hyppy sujui kun jätin 6 laskeutumispaikkaan.


Hyvä fiilis jäi, kun saatiin hyviä takaakiertoja ja opetettua in-iniä. Nova kulki myös kivasti. Iloinen noutajapoika sai kehuja, ainakin on innokas oppilas. :) Ennen rataa Nova sai vähän rauhoittua ja käy siihen - maata. Pyörähdystempuista olisi juossut jonnekin kauemmas. :D


Su aamulenkillä Ruuti sai etsiä neljästi sormikkaat metsästä 10m alueelta.

Gava taas teki merkkiä kosketusalustalla ja laitoin kapulat taakse. Ensin pari toistoa hetsattuna ja kapulat valmiina. Hyvin teki. Sitten vein kapulat että tuli odottelua. Ihan aavistuksen hitaampi, mutta hyvä silti. Sama vielä kerran. Varmasti juoksi alustalle samaan asentoon.


Tiistaina Novalle takaakiertoläksyä. Ensin matalasta rimasta kasvatus korkeaan rimaan ja tehtiin istumasta hyppyjä syömään nami matalalta toiselle puolen. Kokeilin ensin korkeaa suoraan, mutta Nova ei muistanut ponnistuksen ideaa, matalasta kasvattaen taas sujui. Sain nurmikkoon maahan iskettävän hypyn niin että oli huterana pystyssä, joten piti tukea toisesta reunasta. Nova yritti alkuun tassuja rimalle ja joissakin osui rimaan. Korkea rima toi haastetta, ainakin ettei tulla ali ja että hyppäsi samalla tavoin. Samantyylistä voiman käyttö harjoitusta ollut hyppytekniikassakin setpoint treenissä, hyppy enemmän ylöspäin ja sitten niistoa on treenattu myös samalla idealla, Gavalle mutta Nova ei ole päässyt siihen vielä. Käy samasta treenistä. :)

Sitten vauhdista takaakiertoa tai lähetyksellä siis ja palkkasin ristiin toiseen laitaan kädestä. Tässä tuli erottelua käskyyn ja ohjaukseen kun lähetin riman keskikohdilta (1-2m päästä) kiertoon ja osan Nova hyppäsi hypyn suoraan jos lopetin ohjauksen yhtään liian aikasin. Mutta myös sai oppia erottelemista. Näin käynyt treeneissäkin että jos vain jää tilaa hyppää hypyn väärältä puolelta. Hyppäsi kaikki paitsi kerran ilman pudotusta. Mutta näytti siltä, että vähän veti takajalkoja alle. Ei ihan yhtä nätti hyppy kuin jotkut Teemulla.
Menin treenin jälkeen katsomaan vielä mittanauhan kanssa kun hypyssä ei ole korkeuksia ja yritin arvella 50cm. Laskien maasta (piikkiä osa) niin korkeutta olikin 56-57cm eli olikin ihan korkea!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...