Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.4.2018

Agilityssa kisoista läksypätkiä

Torstaina aamupäivällä käytiin treenaamassa I-hahin hallilla Mintun ja mali Sikan kanssa. Valitsin treenattavaksi Jalosen 2lk kisaradoilta kaksi samantyylistä kohtaa, missä tuli pitkälaukkaiselle vaikeita linjoja. Ja myös ehtimisen kannalta sekä täytyi juosta lujaa käännöksen kohdalla.

Nova aloitti puomista. Ensin alastulolta palkka. Sitten annoin apparille lelun. Kokeiltiin sitä roikotettuna, mutta se olikin vaikeampi kuin kuollut lelu. Tuli myös kontaktin läpi juoksemista, jolloin lelu meni piiloon. Ne mitkä sujui vapautin suoraan lelulle, yleensä palkannut ensin namilla. Lopuksi tehtiin namipalkattuna. Koko puomia myös kahdessa treenissä, ei ihan yhtä hyviä kuin pelkältä alastulolta mutta palkatuissa toistoissa muisti pysähtyä.

A:n juoksarista palkka 4m päähän tiputettuna. Ekassa vedätin vähän ja toinen laukka meni ihan A:n alareunaan. Ei palkkaa siitä kun rajalta osuiko maahan. Toisessa ohjasin tavallisesti, hyvin. Sitten muistin että piti ottaa putkihäiriöksi, suoraputki vain ansaksi 6m päähän. Ekassa Nova sitten loikkasikin ylhäältä ja juoksi putkeen. Toisessa lelu valmiina 2m päässä ja juoksi hyvin putkesta huolimatta. Sitten lelu tiputettiin kädestä. Otettiin yksi hyppy ennen A:ta kaksi ekaa kertaa liikaa vauhtia ja tuli vain yksi laukka keskikohdalla alasmenoa. A yksittäisenä oikein. Sitten vielä hypyn kautta, vähän jarrutettuna ja nyt oikein! Hyvä uskaltaa tehdä myös toistoja, joissa tulee erottelua mikä on oikein ja mikä ei. Jos saisi edistettyä kontaktia, ettei tarvitse aina juosta rinnalla tai jäljessä.

Keinulla alusta maahan. Ei hidastusta ja hyvät 2on-2offit. Tasapainokaan ei horjunut. 3-4 toisto ilman namialustaa ja palkat kädestä. Seuraavaksi voisi alkaa ottaa keinua yksittäisenä ja sitten radallakin. Tämä keinu oli dogantti, ehkä vähän hitaammin laskeva kuin agimetin?Gava oli ehtinyt katsoa aidan läpi muiden treenejä. Hyvä vire pohjalle siis. Tuntui, kun rakensi ratapätkät ettei varmaan saada samoja asioita kuin kisoissa, mutta kyllä saatiin samoja juttuja esille. Ja "helpotkin" pätkät voi vaikeutua jos ne on laskettu pikkukoiran käännöksiin tai pienesti kääntyvälle.. 

Ensin ylempää ratapiirrosta Gavan kanssa. Keppien sijaan suoraputki. Putkijarru. Sitten käännös hypylle. Muurin jälkeen vastakäännös liikkuen pituudelle, se täytyi aloittaa riskin rajoilta ajoissa. Kuitenkin kaarrattaa mun liikkeestäkin. Ekat kerrat palkka 4 laskeutumiseen ja itse juoksin hypylle. Sitten taas palkka 6 hypyn käännökseen. Ensin jäin tekemään päällejuoksua pituudelle, mutta ohjaus jäi päälle hypylle lähetykseen ja näytti enemmän leikkausta tai työntöä suoraan hypylle. Ansaputki oli hypyn 6 takana ja melkein ehti sinne ennen palkkaa. Kun pidin kropan eteenpäin ja jenkin tyylinen jarru ihan pituuden päädyssä sujui. 

Tehtiin välissä putki (keppien kohta), hyppy 4 suoraan (eli kuvaan nähden eri puolelta), pituus ja käännös 6 niin sain selkeän jenkkijarrun tai pysähdyksen tehtyä. 4 hypylle putken päässä kohti pitkää seinää/maata jarru ja katse siirtyi hypylle mutta itse lähdin pituudelle. Jätin koiran siis seläntaakse tai näin sen taakse/sivulle katsoessa. Tuli pienellä käännöksellä sieltä kun uskalsin jättää hypylle. Sitten ekaa rataan ja parempi käännös saatiin sielläkin. Tossa ei tainnut olla muuta vihjettä kuin hyppy, olisi voinut käyttää käännöskäskyä? Tai ainakin suhahdusta. 

Novankin videolla oleva pätkä
Gavan kanssa sitten tokaa pätkää. Suoraputki sitten hyppy 1, muuri, 3 hyppy. Valssilla A:n puolelle kenttää ja rohkeasti juosten työntämään putkeen, meidän radalla sinne haku helpompi. Koska A:ta ei ollut niin putken suu vähän ansaksi, tosin Gava ei siihen mennyt vain Nova. :D Tässä palkattiin ensin muurin käännöstä, appari tiputti lelun. Ja itse juoksin kohti putkea. Seuraavissa aloitin liian aikaisin valssia ja Gava tuli muurin ohi. Piti malttaa tehdä siihen selkeä lähetys. Sitten palkattiin hyppyjen 3 ja 4 väliin. Tämä oli helpompi pätkä, piti kuitenkin uskaltaa muurin aikana lähteä ja käännös oli hyvä siellä.


Nova kävi myös kokeilemassa jälkimmäistä rataa. Ajattelin että menisi helposti. Mutta ekassa vähän myöhässä suoralta putkelta. Tai Nova taisi olla siinä epävarma irtoamisesta ja pyörähti heti hypyn jälkeen. Jatko kuitenkin ok. Sitten seuraavassa varmistelin muuria ja ehti mennä ansaputkeen. Otin kertaalleen hyppy, muuri, hyppy ja koitin olla saattamatta niin paljon hyvin meni ja huomasin että muuri sujui. Oli taas päässä se, että täytyy auttaa koska kerran tuli pyörähdyskin alussa. Kun sain valssin taas toimimaan niin pätkä sujui, mutta otetin lähetyksellä suoraan putkeen.


Hyvät treenit! Gavan kanssa sai vahvistettua kohtia, missä tulee epävarmuutta ja epäluottamusta siihen että taipuu linjoihin tai tulee ohjauksiin. Ja Novalle taas kontaktitoistoja, haluisin saada kontaktit toimimaan häiriöillä, jopa super kiva lelu edessä. Toivotaan, että se palkan ja erehdysten kautta naksahtaa kohta päässä, mitä halutaan siltä. Onhan tuossa edistystä jo. Tänään osasi seistä paikallaan 2on-2offissa ei stepannut paikallaan. Novan kanssa taas meni muurin käännöksen muistutteluun, tai ehkä siihen että luotan että osaisi.

Novalle nometreeniläksyjä äitin kanssa lenkillä.
- Ensin vapaana ollessa lenkin ohessa istumaan pillityksiä namipalkalla, suullinen, pilli ja käsimerkki. Halusi tulla lähelle istumaan. Läheltä sujui.
- pallon kanssa istumaan pillityksiä, niin että juoksenteli vapaana tai tuli mua kyttäämään. Kun istui laitoin pallon maahan ja vapautus noutamaan kun katsoi äitiä. Myöhemmin tiputin pallon tai heitinkin vähän. Kerran yritti varastaa ja keskeytys. Täytyy oppia odottamaan ellei lupaa tule.
- noudossa istumaan stoppi: menin pallon kanssa 10-15m päähän. Laitoin sen maahan ja äiti vapautti Novan. Kun pääsi vauhtiin istumaan pillitys. Ja heti perään suullinen. Istui, kontaktista vapautus pallolle. Sitten yritti jättää pysähtymättä tai tuli vahingossa luoksetulopillitys muttei totellut, kun ehti jo puoli väliin tai yli. Seuraavalla sujui taas. Näissä pieni viive että istui, mutta silti stoppasi ja ei valunut ainakaan äitiä kohti. Pallo oli melkein yhtä kiva kuin dami.

Gavalla oli myös hyvä auringonottokeli terassilla. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!