Siirry pääsisältöön

Saijan radalla vauhtia ja kuuntelua

Perjantaina Saijan rataan tuli tutustuttua aika pikaisesti kotona, piirsin parit linjat miten koira tulee esim hypyn 5, 6, 8 ja 10. Hypyt vaati ajoissa kääntävän ohjauksen, muuten koira latasee ne liian pitkälle. Kuitenkin aloin tutustuessa pohtia 5 hypyn vastakäännöksen tarpeellisuutta, oli se, koska siinä joutui niin lähelle hyppyä ja sitten piti juosta päällejuoksuun 7. Huomasin kyllä myös putken takana, mutta laskin että koira tulee sellaisessa linjassa, että jos ottaa haltuun ja juoksee vain suorinta reittiä seiskan alastulolle ja yli niin pitäisi sujua.

Oltiin tokavikana ja ehti katsoa muita koirakoita ja miettiä missä itse palkkaisi ja mitä muuta keksii jos helpporata menisikin äkkiä. Päätin nyt tehdä niin, että palkataan käännökset, ei tarvitse jälkikäteen sanoa että olisi pitänyt palkata niitä. Ja hyödynnän radan siinä, että treenataan käännöksiä mihin tullaan kovassa vauhdissa. Tai missä on mun liikehäiriötä. Ja sitten halusin tehdä 16-17 hypyn eri tavalla kuin mihin oli järkevin (eli 17 oikealta puolelta siivekkeen ympäri), koska ohjaus valssi + saksalainen vasemman kautta on meille vaikea ja välillä ei ole juuri mahdollista ottaa sitä helpompaa jos jatkuisi eri paikkaan.

Aloitettiin kepeistä.
- Vein pallon etupalkaksi, 3 hypyltä kepeille hyvä, mutta vika väli jäi kun oikaisi lelulle.
- Sitten 7-9, ekassa lähti hypylle 3 mun kroppa jäi sinne auki. 6-7 pätkän tein ottaen hypyn 6 eripuolelta eli päällejuoksulla, takaakierto ja päällejuoksu. Siinä oli haastetta. Sujui toisella, kun ekassa takaakiertoon ohjaus ei ollut riittävä, silloin en myös käskyttänyt sitä tai saatoin sanoa myöhään takaa. Seuraavassa "out out" ja sujui. Gavalta tuli kyllä haukahduksia ja sain änkeä vähän röyhkeästi päällejuoksuun ja vekata linjaa hypylle 8. Olin katsonut etukäteen jos ei korjaisi linjaa hyppäisi hypyn toiseen suuntaan.
- Otettiin jyrkempi umpikulma 17 hyppy toiseen suuntaan ja hyppy 7. Ekassa kepit tuli aika nopeasti ja 2-3 väliin. Toisessa sovitti itsensä hyvin oikein sisään.
Tänään näki miten Gava mietti ja tsemppasi sisäänmenossa. Taisi olla taas hyvää muistutusta, että Gavan vastuulla on miettiä omat linjat kepeille eikä mun. Kun treenattiin kotitreeninä juuri sisäänmenoja missä sai miettiä itse. Lelupalkka vähän helpotti ja ainakin Gava tiesi etukäteen että otetaan kepeille ja mistä ne löytyy. Tosi tyytyväinen, 4 toistoa, joissa yksi epäonnistunut.


1-5: kokeilin kutsua keppien puolelta, kaikki focus oli muhun ja sitten katsoi hyppyä 1. Oli niin vinossa niin hyppäsi huonosti ja rima alas. Vaihdettiin valssiin hypyllä 2, siinä askel kohti 1 hyppyä. Ja siinä tuli itsestään vekkiä hypylle 3 ja seinäkin käänsi koiraa. Keinulla ei ehtinyt jarruttaa tarpeeksi, monille toi kohta tullut yllätyksenä. Ehkä myös ohjaajien kiire jatkoon? Vastakääntö ja lelu olikin odottamassa laskeutumisessa. Sen hyödyntäen pingoin karkuun tai mihin rata olisi jatkunut.

5- 8: päällejuoksussa 7 Gavalla kiire ja laskeutui aika lähelle mua vaikka juoksin kohti hyppyä. Näin laskeutumisen eli katsoin oikein. Siitä mulle murinat. Kerran jätin 7 laskeutumiseen lelun ja juoksin kohdan ohi.

Hypyn 10 taakse myös lelu, tai laskien aika tiukan reitin. Gava odotti että menin edemmäs ja otin sen valssilla. Jopa liian tiukalla ajatellen jatkoa seuraavalle hypylle mutta parempi niin. Meni ekalla metrin pidemmälle kuin lelu. Toinen samanlainen ja nyt kääntyi paremmin lelun kohtaan. Sitten kokeiltiin kepeiltä, 10 ja valssi.

Hypylle 11 viskileikkaus. Ekassa unohdin ottaa kiinni puolivalssilla ja meni väärään putken päähän. Seuraavassa oikealla kädellä "nenästä kiinni" ja kun kääntyy ohjaus putkelle. Kerran jarrutin liikaa ja kääntyi hypyn kohti mua.

12-14: tein vauhtisuoran tokavikalla renkaalla käännöksen, oikein hyvä käännös.
12-15: Sitten seuraavassa koko suora, nyt muisti edellisen käännöksen ja tuli kielto. Normaalisti kääntyisi joskus silläkin ohjauksella tai oliko seinälläkin vaikutusta. Tässä koko suoralla sitten valssi ja huusin haltuun juosten kohti hyppyä 12. Ekassa lähti renkaalle, olin hiljaa ja en kyllä ohjannut sitä. Ei palkkaa. Toisella kerralla huusin "tähän tähän" enemmän ja palkkasin liikkeestä käteen. Tai ehkä kirjaimmellisestikin kun vasempaan käteen sai yhdet hampaat jäljet ja varmaan mustelman. Otin osan hypyn 11 kautta, suora lähetyminen hypylle, käännöskäsky tak tak (ei mikään erikoinen käännös..) ja valssi, siitä juoksin suoralle.

15-18: Lähetys hypylle 15, ekassa kääntyi hypyn 16 ohi. Nämä hyvää erottelua mulle ja Gavalle. Jää helposti kiinni siihen mihin on viimeksi menty. Ja ehkä itsekin sitten oletan ja jätän ohjaamatta. Tässä Gavan loikilla oli haaste saada nätisti valssillä käännettyä hypyltä 16, sain hakea sen aika läheltä (tarkoituksella vaikeampi reitti). Sitten tuppasin liikaa menemään eteenpäin kun pitäisi mennä sivuun. Vaikka Gava laskeutuikin vähän mun taakse tai melkein syliin. Tuntui vaikealta liikkua siinä toiseen suuntaan ja autoin vain koiraa enkä ehtinyt itse. Just ja just ehti saksalaisen, välillä myöhässä vihje laukanvaihdosta. Rima tuli ainakin kerran, ei palkkaa siitä. Sain juosta aika kovaa takaakiertoon laittamisen jälkeen että ehdin putken 18 puolelle. Palkkasin kaikki käteen eikä menty putkeen.
Tän tyylistä ahdasta kohtaa oli Gavan kanssa toissa kerralla Mintun radassa, joskus junnuna Niinulla ja Katin viime treeniradan lopussa. Oli kohta missä piti "änkeä" koira eri reitille kuin mihin se haluisi mennä tai esteet ohjaa. Ja itse pitäisi päästä myös jatkoon.

Yleensä on fiilis tollaisissa vauhtiradoissa, että koira lähtee käsistä ja kiihtyy. Ja ei käänny miten haluisin. Nyt itse liikuin mutta lelut varmisti käännökset. Ja vaikka tuli kovaa vauhtia olin kokoajan ajatusta edellä ja palkitsin hallinnasta. Sana esteohituksiin pitää ottaa vahvaksi ja palkata niitä, että kun hoen sitä täytyy tulla mukaan. Osaa ohittaa enemmän yhden ansan ja sitten hakeutuisi takaisin esteille. Hyvä Gava! Olisi radassa ollut mahdollisuuttakin nollatreeniin, kuulemma helppo mutta uskon että ratatreenissä noi kohdat olisi levähtäneet, juuri kohtia mitkä monelle on helppoja mutta meillä muistettavaa. Helpoissa ne linjat kostautuu ja vauhti tuo haasteensa.

Treenaa: 
- vauhdista käännökset hyviä, haltuuntulo siitä ansojen ohi
- lelua käännöksiin maahan jos epäilyttää kääntyykö, verkko tai käännössanan yhdistämistä..
- 15-17 hyvä "ahdaspaikka" treenata valssi ja saksalainen
- 7 päällejuoksussa murinaa, mutta sujui
- kepeille 8-9 hyppy 7, linjaa väärään suuntaan 8:lle ja hyppy 3 ansana

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...