Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

27.4.2018

Symppis Ruuti ja palveluskoira Gava

Torstaina treffattiin iltapäivällä Inkaa ja bc-tyttöjä Sätkää ja Saimaata esineiden ja tottiksen merkeissä. 

ESINERUUTU
Ensin lenkki metsään. Tallattiin noin 10m suikale esineruudulle. Laitettiin liivit päälle etsintään.  

1. esine tiputettiin Gavan nähden. Nahkainen pieni lompakko. N. 30-40m. Upposi hyvin ja löytyi nopeasti. Palkkasin vauhdista. 

-tauko-

2. esine laitettiin salaa (kankainen suksien kiinnitysjuttu). Tämä 40-50m. Juoksi hyvin suoraan, lähetin alueelta vähän reunempaa. Sai hyvin hajun esineestä. Ihan alkumatkaa juostessa oli pieni epävarmuus näkyvissä, mutta lähempänä toistapäätä alueesta rohkaistui ja ehkä sai hajuakin. Odotin että toi esineen eteen. Ja muutenkin kehuin vasta lähempänä, en nostoa. 

Vielä riittää haastetta noissa, joiden laittoa ei näe. Ja että ekakin esine olisi niin. Niissä jatketaan, sen jälkeen oudompia esineitä. Ja jos saisi treenikaverien esineitä. 


TOTTIS

Hyppy: Ekalla kierroksella edettiin noin 70cm korkeudesta 85cm. Kapula 650g oli myös Gavalle uusi juttu. Ekalla kertaa kun se piti nostaa yritti tulla sitä ilman tai kesti pidempään nostossa? Ekoissa yritti tulla myös ohi. Kerrattiin omana osana, että jätin kapulan eteen ja kutsuin toiselta puolelta. Ja tsemppikehut seuraavissa. Sitten sujui noutonakin, hyppäsi kaikki korkeudet puhtaasti. 
- tauko
Vielä toinen kierros hyppyä. Nyt otettiin videolle. Ekassa 70cm hypyssä Gava arvioi hypyn väärin ja etujalat kosketti hyppyä. Ponnistuspaikka oli ok, mutta arvioi liian matalan hypyn. Kangas toi myös säässä haastetta kun lepatti tuulessa. Onneksi magneetilla hajoava este niin kangas tipahti maahan. Siitä Gava sitten sai vähän epävarmuutta ja muistuteltiin agilitytapaan hyppy ja sai lelun. Kerran sitten kokonaisena. Sen jälkeen metrisen kokeilu, olihan siihen isoin korotus aiempiin mutta pakko oli kokeilla, että näkee mitä käy. Hyvin meni, mutta veti jalkoja vähän alle epävarmuutta. Seuraavaksi n.70cm ja sillä meni hyvin. Jonkun noudon heitin vähän vinoksi, käsimerkillä apu palauttamiseen mutta niitäkin ilman pitäisi luottaa. 

Kapulan heitot itselle vaikeita. :D Osa meni aika rajalta yli. Sitten jotkut heitin vähän lähempää tai apuaskeleen kanssa. Ekalla metrisellä heitin kapulan suoraan yläreunaan ja kangas tipahti alas. :D 

Täytyy vielä edetä 80-100cm väli ja kun korkea sujuu niin tekee mielummin matalia. Ja ehkä kun näki että kapula oli suht ok niin suurinosa toistoista kevyemmällä kapulalla. Nyt ei tullut laskeuttua toistojakaan mutta niitäkään ei hirveästi. Ei koirat kyllä yhtään läähättäneet. Ponnistusvoimaa tuo vaatii paljon ja fyysisesti rankkaa. 


Hiekkakentällä siis ekat hyppytreenit
Tottistreenit jatkui vielä, kun vähän aikaa. Gavalle annoin aiemmin luvan katsella sorsia, kun toinen treenasi. Tiputin sen nähden lelun aidan lähelle, tavallisen narupallon. Sitten mentiin toiseen päähän kenttää. Seurauskaaviota tekemään, tavoite oli 50m suoraan mutta neitinen tuli vähän jäljessä, ei painanut yhtään ja katseli ehkä välillä kohti sorsia. Piti vilkaista välillä onko mukana. Täyskäännöksen jälkeen 10 askelta (olikin minimissään 10), sitten 10 askelta juoksua ja 10 hidasta. Palattiin aloituspisteeseen ja siellä palkka, jätettiin L- sakara pois. Saa kyllä lukea myös tottiksen sääntöjä (s.20), ton sentään muistin. Takaisin tullessa seuraus oli hyvää.

Sitten eteenmenon kokeilu, vähän tilannekatsausta nämä treenit. Seurausta, sitten lähetys. Alkuun juoksi suoraan noin 20m. Ohitti kapulankin joka kentän laidalla. Sitten lähti vinoon ja kiersi kentän nurkassa työmaatötsän ja siitä sitten haki kapulan. :D Vain välistä puuttui hyppy kierto-ohjatusta, joka aiemmin kyllä oli siinä mutta nyt kasattuna. :D Seuraavassa lyhyempi matka, taas kiersi tötsän, näytin käsimerkillä lelulle. Ennen sen ottamista pysähtyin ja kutsuin pois. Seuraava meniköhän suoraan vai tötsän kautta? Kelpuutin kuitenkin miten sitten menikään.
Toiseen suuntaan eteenmeno ja jätin Gavan nähden lelun. Tämä 30-40m sujui hyvin.
Nämä nyt myös treeniin, kokeessa voi olla myös merkit siellä missä nartut ja urokset suorittaa paikkiksen.

Olipas kivaa treenailla uusia juttuja! Keli hyvä. Ja treeniseura myös, niin kauan aikaa että on treenailtu. :) Tottisosuudessa sai nauraa mun heitoille ja Gavan kiertoajatukselle. :D Ruutikin tykkäsi tyttöseurasta ja oli oikein kiltisti, lenkit ja esineillä katsomassa (mitä nyt välillä huusi mutta hiljeni että saa namin). Osaan nykyisin arvostaa myös Gavan rauhallisuutta, siinäkin on puolensa. Se makasi vapaana odottelut, oli hiljaa. Esineillä meni hitaasti mutta nenä auki. Ja ettei häsellä omiaan.

Treenaa: 
- esineruudussa sokkona lähetys, jokin helpompi alle tai näkee toisen?
- hypyllä 85-95cm viiden sentin välein
- kapulalla eri kulmat, kevyt ja 650g
- seurauksen keskellä palkkaa jos hyvä
- eteenmenopalkka niin että tietää, sitten salaa

ESINEET
To aamulenkillä pikaesineet metsässä Gavalle. 
1. Alkulenkistä tiputin salaa hanskan kivelle samaan kohtaan kuin alkuviikosta. Takaisin tullessa lähetys 50m päästä. Juoksi 20-25m ja vilkaisi mua. Sitten vähän kaartoi oikealle ja meni 5m matkan ehkä tuulen alapuolella mun jälkeä/ilmavainulla ja löysi sitten hanskan ja toi sen.
2. Toinen oli Gavan nähden viety. Silti vähän meni lopussa vinoon, hanska löytyi vielä nopeammin.
Hyödynsin näissä muistikuvaa aiemmasta treenistä. Näitä lisää, että saa myös "sokkolähetyksiä".


Ruuti ja Rasmus sai tänään M&M:stä lahjakortilla Symppis yrttipannat 14,90e/kpl kun piti ottaa jäljellä olevia XL-kokoja. Oli vanhoilla herroilla vähän parfyymiä lorahtanut. ;) Aika voimakas yrtin tuoksu, katsotaan mitä noiden kanssa tulee. En ole aiemmin kokeillut. Ruutilta löytyi pieni punkki illalla kainalosta, pannat tosin laitettiin päivällä.
(Sisältää geraniolia ja laventeliuutetta, Panta voi käyttää myös uidessa. Pannan vaikutus alkaa vasta n. 2 viikon jälkeen kaulaan asettamisesta. Käyttöikä max. 4kk. )

2 kommenttia:

 1. Kiitos vielä treeniseurasta, oli kiva nähdä pitkästä aikaa! Gavalle vois varmaan jatkossa kokeilla esineruutua niin, että se näkis esineen viennin, ja sen jälkeen se vietäis autoon ja joku muu kävis välissä treenaamassa. Saimaalle nää on toiminu kivasti, ekoilla kerroilla se sai nähdä koko viennin tiputuksineen, sitten vain sen, että viejä lähti kävelemään kohti ruutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi kivaa! Otetaan toistekin. :)
   Joo tuollaista voisi kokeilla! Toki siinä tokassakin missä ei nähnyt paikkaa oli pientä epävarmuutta niin sellaisia vielä lisää. Mutta esim alkuun tiputuksen kanssa voisi olla myös helppo.

   Poista

Kiitos kommentistasi!