Siirry pääsisältöön

Kauden vikat agilityt

Perjantaina oli talvikauden vikat Saijan treenit! Äkkiä mennyt koko talvi eikä ollut paha olla + 10 asteen hallissa eikä kuin ihan alkukaudesta ollut vaikeata 21 päättyvät treenit. Nova teki alkuun medejä, kepit tuli ekaa kertaa ohjattuihin treeneihin ja samoin kontaktit. Nyt ne alkaa olla suht välillä omatoimitreeneillä siinä vaiheessa että sujuvat yksittäisenä tai pikku pätkässä. Gava taas mammalomaili suurimman osan ajasta ja keväällä palaili, sitten vuoroteltiin tai tein vähän molempien kanssa. Gavan kanssa mentaalipuolella iso kehitys ja saatiin tärkeitä ohjauksia toimimaan (saksalaiset, päällejuoksut) sekä rimoissa edistystä (kun ei palkkaa jos tippuu) ja radanluku kehittyi.

Nova sai tehdä alkuun. 
1-6: in-inillä 2 hyppy (eli kroppa kohti koiraa, merkkasin kyllä vasemmalla kädellä ja kroppa auki ja katse mihin halusin koiran). Sujui hyvin. Ehdin valssin hypyn 4 taakse. Eka persjättö 6-7 väliin pelotti, hirvittämisen takia juoksin siitä vain suoraan. Katse taisi jäädä pois enkä näyttänyt hyppyä 7 ja putkea. Nova juoksi seuraamiseen. :D Ja minä palkkasin.
5-8: Otin vähän etumatkaa, kun oli runsaasti aikaa tuntui helpolta. Nyt hyvä persjättö ja ohjasin hypyn ja putkeen. Nova tuli 45cm rimoilla aika lujaa!

8-11: tämä pätkä kahdesti. Ekassa pientä kyselyä. Toinen parempi. Takaakierto valssi 9 hyvä! 10 hypyllä käännöskäsky.

Nova oli leluralleista jo aika lääh lääh niin oikaistiin rataa 18-19, kepeille sisäänmeno ei sujunut. Erikseen sitten tokalla oikein? Lopussa kepit vielä etupalkalla, onnistuikohan tokalla taas. Ekassa yritti lopussa oikaista palkalle. Hyvä focus oli eteen. Ilman ohjureita siis kepit ja suoraan.

Puomi 23: ensin sivusta ok. Sitten alasmenon ylhäältä. Koko puomi myöskin ok, huomasi että mietti vähän putkea mutta teki päätöksen jatkaa eteenpäin kun putki sen verran alempana.

20-23: putkeen lähetys. Pieni törkkäisi takaakiertoon ja päällejuoksu hypylle. Muistin katsoa koiraan. Sain vähän pyöristettyä 22 hypyn käännöstä. Sitten jätin ohjaamatta puomilla, juoksin vaan vähän jäljessä ja lähti hakemaan putkeen. Sitten uusiksi hyppy 22 ja ohjasin selkeästi puomille, nyt sujui. 2on-2offissa kääntyi kohti ja takajalat oli juuri ja juuri vielä puomilla.
Kerran puomi etupalkalle, otin pelkän ylösmenon, palkka hidasti ja teki hyvin. Kerran horjahti ylösmenon ylhäällä ja meni takajalat edellä maahan ihan siististi.


Gava kävi tekemässä kontaktit ja keppejä. Kepeillä etupalkka kahdesta suuntaa. 14 hypyltä kierrättämällä ja juoksin ulkoreittiä, sujui. Sitten 9 + 3 hypyn (samalla esteohituksia tosin vastakääntö ekaan) ja kepeille umpikulmaan. Tässä valui vauhdin takia 2-3 väliin ja oli kulmana tiukempi. Erikseen kepit ja kahdesti yksittäisenäkin yritti samaa. Sitten saatiin sujumaan hyppyjen kanssakin. Näissä olin jo keppien puolen välin yli ja varmaan liikuin vähän "kriittiseen aikaankin" eteen.

A:lle mentiin puomilta, hyppy 22 in-in maisesti tosin otin siinä vähän vastakkaistä kättäkin ja merkkauksen.

Tehtiin vielä takaakierto päällejuoksu (kuvio alla) hypylle -4 (sin 1), toiseen suuntaan, hyppy 2/6 (sin 2) tosin alkuun olin huonossa kohtaa ja karkasi takaakiertoon (ei kyllä saisi mennä vaan linjan takia jos ei käsketä! pitäisi kuunnellakin..). Saksalainen (takaakierto persjättö) sitten 24 (sin 3) hypylle, ekassa en jäänyt niin varmistelemaan kiertoa ja tuli väärinpäin. 24 hypyltä kerran rima, kun olin myöhässä kertomassa suunnan muutosta. Tuollein tehtynä oli vaikea, kun kokoajan kääntymistä ja kuunneltava suoraa vai edestä.


Nova odotti Gavan treenin ajan hihnan kanssa käy siihen- makuussa. No se paikka vähän eli, mutta ei lähtenyt juoksemaan perään. Välillä palautin sitä sen verran ettei ollut tiellä. Näin odotti hiljaa.

Huomenna kisataan ja sunnuntaina kivaa luvassa eli nähdä osaa lepakkoporukasta. Paljon on menty siitä eteenpäin, vaikka kohta tulee vasta vuosi täyteen. Samalla myös itselle vuosi omd- koulutuksia säännöllisesti ja käyttänyt myös netin videopalvelua, josta apua tekniikoiden kanssa. Samalla kuitenkin haluaa olla hereillä muista metodeista. Gavan kanssa ja sen liikkeeseen kiinni jäämisen kanssa isoin apu on löytynyt omd- treeneistä. Ja Gavan kanssa radanlukutaidolla merkitystä, kaikista käännöksistä oltava tieto kun laskeutuu edelliseltä tai jopa aiemmin. Ja että osaa ennakoida kohtia "oho miten se tonne lähti". Myöskään olematta syyllistämättä itseä ohjaajana liikaa, vaan opettamalla koiraa taitavammaksi. Novan kanssa ei varmaan olisi niin suurta merkitystä missä käy.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...