Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

1.4.2016

Jessica Svanljungin toko-opeissa Gava & Nova

Mentiin äitini Riitan ja Novan kanssa Jessican oppeihin Sipoon hallille. Meille tulikin hyvin treeniaikaa, kun kolmas kaveri käsitti treeniajan väärin. Koulutus oli taas kerran tosi hyvä ja vinkkejä tuli taas molemmille. Molemmat koirat sai kaksi treenisettiä. 

Gava, 1 kerta

Ruutu: eka ilman apuja ja noin 15m. Juoksi vähän vasempaan etulaitaan tai siinä ollessa hihkaisin jes. Ois voinut mennä kovempaa taakse. Taas vaikeampi mattopohja vihreillä merkeillä. Seuraavaksi pidempi matka ja Jessica kävi näyttämässä. Taas huusin jes, vähän laitaan meni. Seuraavat pallolla. Eka niin, että Jessica laittoi sen salaa. Gava vähän hidasteli, kunnes bongasi vasta läheltä pallon. Sitten niin, että itse jätin pallon ja nyt Gava syöksyi ruutuun. Jos Gava on yhtään epävarma se juoksee hitaampaa pomppulaukkaa lopun. 

Ohjattu: alkuun niin, että kiepautin seisomaan liikkurin vietyä kapulat (ei keskimmäistä). Tehtiin ensin oikea. Hyvin haki ja vauhdista palkka. Seuraavaksi otettiin vasen ja tehtiin kuten voittajassa seuruuttaen "merkin kohdalle" (ei kuitenkaan ole itse merkkitörppöä). Gava teki jäävän istumisena. Korjasin seisomaan ja sitten vasen. Haki hyvin! 

L-liike/jäävät: tehtiin ensin L-liikkeen muodossa avuilla istumaan ja seuraavalla pätkällä seisomaan. Seurasi nätisti, joten ei tarvii zetana treenata. Avuilla sujui aavistuksen hidastin istumisessa ja katsoin. Seisomiseen otin mini käsimerkin. Sitten otettiin liik istuminen ihan suoralla. Ilman apuja ja istui hyvin. Heitin pallon toisesta kädestä. Vahingossa otin saman uusiksi. Sitten seisomisen taas istui. Jää joko palkkauksen takia kiinni asentoon tai ei vain erota. Välillä vähän lisää apua. Joko lelu maassa odottamassa tai heittää namin seläntaakse tai kyljen puolelle ja siitä jääviä. Jää myös helposti jumiin siihen ekaan tehtävään asentoon. Jos tietää ettei erota niin on myös mahdollista näyttää mini merkki ja ottaa lisäavusta pistevähennys kuin kokonaan nolla. Miettii jos haluaa jättää jotain valmistelevaa kokeeseenkin. Mutta harjoitellaan silti vaihdellen apuja ja ilman. Gava myös ennakoi yhdessä jäävän kohdassa ja alkoi hidastella seurauksessa. Jatkettiin vaan ohi ja kun seurasi kunnolla vasta jäävä. 

Tunnari: vähän taukoa alla, joten eka oman piilotus ruutunauhan alle. Seuraavaksi liikkuroituna tehtiin rivi, missä oma toinen vasemmalta. Unohdin kääntyessä sanoa odota ja Gava lähti myös liikkeelle. Ehti napata ekan vasemmalta ja sai sitten hajun oikeasta. Palkkasin silti. Seuraavaksi lyhyeltä matkaa ja kapulat oli ripoteltuna maahan. Vein itse oman joukkoon. Ekassa vähän suu aukesi, mutta oma löytyi. Gava tönäisi väärää, toi suussa oman sekä väärän, kun ne oli vierekkäin. ;D seurava toisto hyvä! Nämä namipalkalla. Gavalla hyvä ajatus, käyttää nenää eli hyvällä mallilla. Tuohon suun aukeemiseen vois tehdä etsintää noin 10cm välilläkin. Täytyy nyt ottaa taas tunnarityön alle! Viime kerta oli jotain joulukuuta. Vierailla kapuloilla sujui tosi hyvin. :) 

Tiia/ohjaaja: ei katso sivulta maahanmenoissa ym koiraan. Peruuttamaan lähdössä (toki uusi juttu) mutta yleensäkin seurauksessa nokka ylös. Välillä voi toki vilkaista miten se koira on. Syyllistyn liikaa koiran katsomiseen. Pitäis muistaa olla jäykkä tokoilija, kuten kisoissa! 

Gavan 2 kierros

Kaukot: katsottiin seisomisten tilanne. Otin ihan 2m päästä, koska seisomiset ei oo vielä niin varmat. Jessica sanoi aina mitä vaihtoa testata. Palkkasin kuitenkin suurimman osan. Ja Gavahan teki kaikki täydellisesti!! Parissa näki pientä epäröintiä esim kun seisomista palkattu niin maahanmenossa. Näillä jatketaan ja matkan vaihtelua. 

Luoksetulon stoppi: jätin takapalkan ja pysäytin noin keskivälillä. Hieno Gava teki lukkojarrutuksen ja vapautin siitä lelulle. Vautsi! Seuraavalla kerralla Gava osasi tehdä stopin ihan ilmankin mun apua ;) otettiin uusiksi. Kahdesti kierrättäen sen mun ympäri ja vapauttaen lelulle. Samaa tapaa tehtiinkin jo yksi treeni. Gava on kyllä taas Rasmuksen tapaisesti helposti ennakoiva. Ruutille sai opetettua, ettei oo mitään hyötyä kun vaan kovasta vauhdista saa pysähtyä. Samasta pitää pitää kiinni Gavan kanssa. Vain kovasta vauhdista saa stopata. 

Peruutus: voittajassa tulee 5m peruutus. Testattiin sitä ja noin 2m kohdalla vähän väljeni. Voi ottaa lisäkäskyn alkuun siihen. Testattiin etupalkkaa, joka toimi hyvin! 

Gavan makuun vähän liikaakin treeniä, haluisin sen olevan vielä riehakkaampi. Mutta hyvin teki silti. Ja saatiin kaikkeen neuvoja. 

Treenaa Gava:
- peruutus seurauksessa (etupalkka tai lisäkäsky)
- tunnari (ensin lyhyempi matka ja mahd kapulat lähempänä)
- luoksarissa paljon läpijuoksuja 
- jäävät, mahd auta välillä ja palkkaustapa
- (estehyppy metallilla)


Novan treenihuomioita. Videota treenistä (niistä kohdin mitä tajusin kuvata, videolta näkyy myös miltä näytti ruutu :D)

- seuraus: nosta ja laske imutuskättä
- paikallaan käännökset vasen ja oikea, täyskäännös oikeaan
- jääviä peruutuksesta ennen kuin haluaa tehdä seurauksen yhteydessä 
-- maahan, alkuun namikäsi maahan, sitten esim pohkeen kohdille 
-- seiso, namikädellä stoppimerkki kohti koiraa
- kestoa eri asentoihin eli koira istuu/makaa/seisoo ja voi kävellä ympäri 
- luoksetulo: kerran koira tulee sivulle niin vauhtipalkka vasemman sivun kohdille tai heittäen ohi (äiti antoi namin ekalla toistolla edestä), kädet normaalisti alhaalla, voi ohjata myös sivulle 
- nouto/pito: maasta nostaminen tai pito niin, että käsi koiran leuan alle ja toisella ojennetaan kapula. Tuetaan alaleukaa. Nova makasi oma-aloitteisesti tässä (varmaan lähinnä istuessa). 
- tauko
- merkin kierto: vietiin namilla kiertämään. Opetusvaiheessa hyvä käyttää puuta tai tolppaa niin koira ei opi tönimään merkkiä. 
- kaukot: istu-maahan siirtoja voi tehdä maassa istuen koira poikittain edessä, molempiin käsiin nameja. Toinen nostaa ylös ja toinen käskee maahan. Takajalat paikallaan seiso-> istu siirtoon kannattaa opettaa oma sana esim "pakki, taakse" että koira peruuttaa istumaan. Vaihdoissa päätettävä oma kriteeri haluaako vaihdot tai osan pompuilla vai parilla tassun siirrolla. Loppupelissä liikkumaton suoritus merkitsee.

(jos tarvitsee avata jotain ylläolevista tarkemmin niin kommentoikaa, äkkiä listasin ne muistiinpanon tyyliin.)

Nova teki tosi kivasti toista kertaa tuolla samalla hallilla. Alkuun oli kiinni ja tuli kiskoen paikalle. Siinä kommenttina oli, että opettaa jonkun alkuvirittelyn. Joko koira menee kahdeksikon jaloissa. Tarkoittaa, että kohta tehdään hommia. Tai esim koira edessä istuen pitää kontaktia namihäiriöstä huolimatta. Joku "keskittymisharjoitus". Nova ei tällä kertaa myös lähtenyt nuuskimaan mitään. Mitä nyt paristi juoksi Gavan luo täysiä (joka makoili laidalla) ja käskin Gavan vain pysymään maassa.

2 kommenttia:

  1. Voi miten kivalta kuulostaa :) olisipa hauskaa päästä itsekkin joskus jonkun ihan "gurun" oppiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa mennä! Ja jos ihmisenä jännittää kouluttajaa niin Jessicalla ei jännitä, kun se on kouluttajana super mukava! Ja kuten Novan tasosta näkee niin voi mennä nuoren koirankin kanssa, jolla ei ole mikään liike läheskään valmista. :) Ja äitiäni pitää välillä neuvoa ihan kädestä pitäen ja sanoo pienistäkin asioista. Valmennusrenkaan jäsenet on kivoja kouluttajina sekä järjestävät välillä eri puolin Suomea jotain koulutuksia.

      Poista

Kiitos kommentistasi!