Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

20.4.2016

Nuorten koirien tokoringin leirillä Inkoossa

Gavan kanssa matkattiin lauantai aamuna Helsingin Seudun kennelpiirin nuorten koirien tokoleirille Inkooseen Västankvarniin. 

Suhteellisen siisti ja toimiva paikka noin 10 hengen porukalle. Iso treenikenttä oli ihan vieressä, jonka laidalle laitettiin autot. Yövyttiin Pian ja Speedyn kanssa samassa huoneessa, Gava nukkui karvallaan ja Speedy häkissä.

KUVAT
Emmille kiitos meidän kuvista!

Lauantaina oli kaksi Ansu Leimanin koulutusta. Ensin 30min ja sitten noin 15-20min. Koko päivä oli ihanan aurinkoinen.

Kisamainen ekassa setissä:

 • Päätin, että tehdään yksi kisamainen alkuun kolme liikettä ja loppuun palkka. Niitä on tehty niin vähän, vain käyty kisoissa tekemässä kokonainen. Valitsin helpot liikkeet. 
 • seuraus: sisälsi kaikkea paitsi sivuaskeleita. Vasempaan täyskäännökset huonoja, kääntyi viiveellä ja liian vähän. Paikka oli vähän seilannut, kun tuli nopeuden muutoksia. Juoksussa oli tavallista taaempana. Pää osui taas välillä mun jalkaan. Perusasennot nopeita. Täyskäännöksen jälkeen pysähdys voisi tulla aiemmin. Välillä vähän poikitti ehkä jos yritti liikaa liimautua mun jalkaan. Kontakti musta pysyi, mutta ehkä liimautuukin jalkaan ettei se vaan katkea. Kehut ja pikku siirtymä.
 • jäävä: ajattelin ottaa liik. maahan, mutta meni istumaan. Käskin vielä maahan. Kehut ja pikku siirtymä. Nousi vajaasti ylös sivulle. 
 • luoksetulo: jätin maahan ja tavallinen luoksetulo läpijuoksuna. Eteen jäi tosi väljästi, katsoi meidän takana kulkevaa koiraa. Sivulle hyvin. 
 • -> teki hyvin ja aika tavallisesti näin palkatta. Seurauksessa hiottavaa, että paikka pysyy ja ei seilaa sekä täyskäännökset voisin opetella oikeaan. Luoksetulossa voisi olla edessä häiriötä. Mulla tuli sivulta maahanmenoon pieni katseapu ja myös edestä sivulle käskiessä. Seuratessa myös katson koiraan (tiedetään). Täytyisi tsempata itseä, että muistaisin olla noita tekemättä ja joku muukin katsoisi. Maasta sivullenousuja pitää hinkata ja ehkä tulin huonoon kohtaan myös sivulle. Täytyy jäädä Gavan "takalaitaan". 
 • Tehtiin treeninä, että noin 2m tavallista käyntiä, 2m juoksua jne vaihdellen. Nyt hyvä paikka eikä liimautunut jalkaan. Sama hitaan kanssa ja hyvin meni. Näissä päättää että esim jotkut treenit tekee tiettyä nopeuden vaihtoa ja palkka voi tulla heti nopeuden muutettua. Teemoja seuraustreeneihin. 


Ruutua ekassa setissä:
 • ensimmäisellä toistolla Gava juoksi tosi reunasta sisään ja meni siitä vielä uloskin ruudusta? Virittelyssä katsoi aluetta joka jäi ruudun reunan ja nurtsin väliin? Otin sitten heti auttaen ja kävin näyttämässä. Nyt hätiköin ja stoppasin(tai siis huusin jes) Gavan liian aikasin ja väärään kohtaan kuin mihin haluisin sen jäävän ja mitä kävin näyttämässä. 
 • Sitten taas uudestaan kävin näyttämässä ja nyt huusin parempaan aikaan jes. Teki vähän hitaasti eikä ole ihan selkeetä paikkaa vielä muodostunut. Ehkäpä oon liikaa palkannut vähän eri kohdista. 
 • Oon jämähtänyt tekemään aika läheltä ruutuja ja pitäisi päästä pidentämäänkin matkaa. Ja jos kerran oon näyttänyt uskaltaa kokeilla myös ilman näyttämistä. Ei pidä liikaa jäädä kiinni apuihin.. 
 • Tehtiin niin, että kerran se että oon Gavan ja ruudun välissä niin nyt otin reilusti sivuttaisetäisyyttä 5-10m ja olin sen verran lähellä, että pystyn palkata ja näen koiran paikan ruudussa. Kerran haluaa opettaa koiralle tarkan paikan ruudussa niin jos on kaukana niin pitäisi olla joko avustaja joka näyttää peukkua, että koiran voi palkata tai sitten on itse niin lähellä että näkee paikan. Ollaan aiemmin testattu vain, että oon ollut niin lähellä koiran kulkureittiä, joka taas ei toimi. Mutta selkeästi sivussa toimi taas hyvin. Nyt näissäkin tehtiin vain lelulle juoksuttamista. Matkaa oli noin 20m koiralla, itsellä 10m ruutuun. 
 • Hetsattuja ruutuja tehtiin niin, että avustaja kävi näyttämässä ruutua ja hihkui Gavaa nimeltä. Tiputti lelun ruutuun. Pidin pannasta kiinni, heti kun avustaja oli poissa ruudussa päästin juoksemaan sinne. Matkaa oli tässä se 20m eli näitä pitkältä matkalta. Näitä tehtiin kaksi ja olis varmasti hyviä. 
 • Hyvä palkkaustapa, mikä ei ole tullut mieleen oli, että ennen kuin koira on ruudussa apparilta lentää lelu koiran eteen. Eli esim noin 3m ennen ruutua lelu lentää ruutuun tai sen taakse. Toinen treeni, kun koira osaa paikan niin lelu voisi olla noin 5m ruudun takana ja silti on haettava paikka ja sitten vapautuksella lelulle (tarvittaessa alkuun lelu on edessä, sitten sivussa ja sitten takana). Yhdelle koiralle ruututreeni myös niin, että avustaja makasi pitkälleen 5m ennen ruutua kulkureitillä. 


Toinen setti oli lyhyempi ja ruokatauon jälkeen.

 • tunnari: näytettiin miten ollaan tehty. Ensin haki oman ruutunauhojen joukosta. Tässä matkaa oli noin 13m tms. Hyvin haki ja käytti nenää. Piilottaa myös nurmeen. Sitten käännyttiin ja Ansu vei kapulan väärien joukkoon, jotka oli jo valmiiksi laitettuna. Gava liikkui loppuvaiheessa tunnarin viemistä, kun olin kääntynyt. Täytyy treenata enemmän liikkurin kanssa, että oppii siihen mun kääntymiseen. Hyvin haki oman, nuuski ensin yhden väärän ja sitten toi oman. Tehtiin vielä yksi missä tunnarit oli jonossa ja kuljin rinnalla. Hyvin otti taas oman. Voidaan siis tehdä läheltä etsintää, missä saisi useampia toistoja. Vähän miettii vaihtuuko oma eri toistoilla vai ei. Ja käyttääkö uusia vai ei tai välillä. Ei tiedetä mitä koira nuuskii. Täytyy vaan testailla, milloin voin jättää oman haun välistä. Voin myös tehdä oman etsimisen, väliin muun liikkeen ja sitten tunnarin. Samantyylisiä treenejä vain lisää.
 • ohjattu: Ensin ilman keskimmäistä ja kiepsautin Gavan namilla eteen. Edessä vähän katseli välillä muualle, eikä tajunnut tuijottaa mua tarkkaavaisesti. Molempiin suuntiin lähti kuitenkin hyvin. Ensin vois ottaa keskimmäistä myös niin, että se on lähempänä väärää. Ja yksittäisenä treenata myös korjauksia niin, että mahdollisesti on lähempänä auttamassa. Ansulla oli oma käskynsä sille, että koira ohittaa yhden väärän kapulan eli jos menisi vasemmalle laidalle, vaikka piti hakea oikea.
 • Jos haluaa, että koira katsoisi vain oman viennin voi naksutella myös sellaista, että koira katsoo kun se eka kapula viedään. Ja silloin viedään vain se kapula. Koiraa voi käskeä myös pitämään kontaktia ekan kapulan vietyä. Voi myös testata kuuntelua käskemällä maahan, merkille tai seuraamaan, kun eka kapula on viety. 
 • Voittajaa ajatellen kapuloiden heitto ja sitten seuraamaan tai avustajan kanssa avustaja vie. 
 • Ryhmäliikkeet: Otettiin ryhmäliikkeet loppuun. 
 • Ensin makuu 1min. Gavalla oli vähän kylmä, joten palkkasin lelulla riehuttaen. Gava kesti hyvin pitkän rivin käskytykset eikä mennyt mihinkään lankaan. Totteli myös hyvin mun käskyjä. 
 • Seuraavaksi istuminen 1min: hyvin sujui. 
 • Sitten tehtiin erikseen sellaista, missä joka toinen käskettiin rivissä istumasta maahan. 
 • Ja sitten niin, että joka toinen kutsuttiin luokse. Gava teki näitä kaikkia hyvin. Tein etänä maahan käskemisen läheltä noin 3-5m matkalta, Gava kun normaalisti tekee sen eri tekniikalla. Suullista käskyä käytin ja sanoin käskyn down (etupaikallaan behind). Vähän hitaampi, mutta oikea tekniikka. Noita ei ollakaan tehty. Luoksetulo oli ihan nopea. Ehkä Gavan toiset treenit tällaisia "evl juttuja". 


Lauantai iltapäivällä käytiin vielä lenkillä Emmin ja Fizzin kanssa. Tehtiin metsään esineruutu tytöille

Testattiin Emmin neuvomalla tavalla, missä oli merkattu kolme esineen paikkaa. Oikeassa laidassa, keskellä ja takalaidassa. Esineiksi otettiin sukka, penaali ja nahkainen lompakko. Gava teki Fisun jälkeen eli oli ehtinyt katsoa sen suorituksen. Näissä avustaja käveli merkatun kohdan luokse ja tiputti koiraa huhuillen ja näyttäen lelun maahan. Sitten avustaja käveli noin 10m poispäin. Esineen jääden ohjaajan ja avustajan väliin. 
Gava lähti joka kerta hyvin ja suhteellisen suoraan. Ekalla kertaa meni vähän ohi esineestä kohti avustajaa ja sitten löysi esineen. Tokalla sai heti hajun sivusta. Vikalla poimi hyvin esineen, mutta oli viemässä sitä avustajalle. :D Mun kehuista toi kaikki lelut hyvin ja leikittiin tai sai nameja. Tuntui ihan toimivalta tavalta. 


Sunnuntai päivä oli sateinen ja onneksi tulin katsoneeksi säätiedotusta! Ryhmäliikkeissä satoi, muttei onneksi niin pahasti. Meidän iltapäivän yksilövuoroon sade onneksi hetkeksi lakkasi.

Ryhmäliikkeinä (su): 

 • koirat ringissä ja Ansu kävi sanomassa häiriökäskyjä. Tässä jätin Gavan istumaan ja Ansun maahanmenoa totteli taas useamman käskyn jälkeen. Saatiin myös onnistuneita. Kehuin hyvästä. Osittain Gava yritti sulkea, mutta sitten myös meni lankaan. Näitä ei olla taas hetkeen tehty, mutta pakko välillä. Alkuun koira saattaa olla epämukavuus alueella, mutta se helpottuu. Ja vapauttaa selkeästi koiran paikaltaan ja super palkka. 
 • rinki tiivistyi ja nyt käskettiin vuorotellen koiria istumaan tai maahan sekä tehtiin kaukoja. Edelleen Ansu kävi välillä koirien luona tai käskytti takana. Gava ei meinannut alkuun mennä maahan, kun sulki häiriötä pois, mutkin. Oltiin vähän liian lähellä, kun halusi tehdä maahanmenon etupäätekniikalla eikä mennä muita päin. Otin namikäsiavulla ja muisti taas sivulta maahanmenon. Testasin paristi kaukoja noin 2m matkalta tuossa häiriössä, osasi nousta istumaan. Palkkasin ne. Kerran nousi istumaan toinen käskystä + käsimerkistä. :D Sitäkin pitää tehdä, että joskus kaukoihin häiriötä tai joku muu näyttää käsimerkkiä. Tai ei välttämättä tarvitse olla kaukojen yhteydessä. 
 • kehääntuloa koiraryysiksen läpi sekä kannustavan yleisön: tämä oli hauska treeni. Oltiin röykkiänä 8 henkeä tai yksi lähti aina kehään. Kehään menevän koiran piti mutkitella vähän joukon läpi, mennä liikkurin ohjaamaan paikkaan aloittamaan seuraus. Pystyi palkata perusasentoon tai seurauksen alusta. Gavan kanssa leikittiin ja sitten mutkiteltiin koirat. Hyvin piti kontaktia. Hienosti seurasi myös kehään ja aloitukseen. Vähän paremminkin kuin yleensä. Täytyisi opettaa oma sanansa vielä paremmin noihin siirtymiin. Nyt käytin seuraa- käskyä, jota en tosin halua käyttää. Muuten on ollut sivu tai tule, mutten ole päättänyt vielä kumpi tai varsinaisesti vahvistanut sitä. Taputtaviin ja hurraaviin ihmisiin ei reagoinut yhtään. Tehtiin vielä kerran vain seurausta pujotellen läheltä muita koiria ja pysähtyen lähelle, hyvin seurasi. 


Yksilötreeni sunnuntaina
 • kierto ohjattu: tehtiin ensin pelkkää kiertoa. Noin 20m matkalta ja ekassa Gava sai jonkun hajun ja pysähtyi kesken kaiken. Outoa. Seuraavalla osasi. Tehtiin pari toistoa siirtäen merkkiä. Virittelyssä vähän parantamisen varaa, että osaa lukita viritellyn kohteen. Vaikein oli, kun tehtiin viistosti ruutuun päin, jolloin Gava katsoi ruutua ja merkkiä virittelyssä. Nyt ilman liikkurointia helpotin tehtävää niin, että käskin kun katsoi merkkiä. Vauhti kasvoi loppua kohden ja ekat toistot vähän epävarmempia. 
 • seuraavaksi liikkuri laittoi kapulat meidän molemmin puolin eli alkuun helposti sivuille. Gava katsoi sen ja vähän hämmentyi ehkä kierrossa, kun selkeästi teki isomman lenkin kiertäessään. Muutenkin teki vähän isompaa lenkkiä kierrossa kuin yleensä, pehmeämmän hiekan takia? Kuitenkin metri merkistä. Sitten siirryin vähän kauemmas että kapulat jäi meidän eteen. 
 • Lopuksi toiseen suuntaan vielä missä kapulat oli keskivälillä ja hyvin kiersi. 
 • jäävät: testattiin ensin yksitellen. Seisomiseen pikku apu ja seisoi. Maahanmeno ok. Istumisessa taas seisoi tai meni maahan. Gava jäi selkeästi helposti jumiin edelliseen asentoon. Tehtiin treeniä, missä tein ihan mun lähellä pyöriessä asennon pariin otteeseen ja kehuin niistä. Sitten mentiin seuraten niin, että lelu jäi takapalkaksi ja otettiin liikkuroituna sama jäävä. Jos oikein niin palkalle. Sitten taas virittelin ja tehtiin paristi toinen jäävä. Jne. Istumisessa kerran mokasi näinkin, muut oikein. Voisi tehdä kuurina näinkin, että kerron aina mitä tuleman pitää. Toisia mahdollisuuksia ne namejen heittelyt mistä jäävä, osattava myös kylki tai selkä edellä. Istumiseen voi myös koittaa apua niin, että käsky tulee saman puoleisen jalan askeleen aikaan. 
 • eteenmeno: aikaa jäi vielä testata Tiltun (marraskuussa) neuvomaa eteentulo tapaa, missä jätettiin koira ja lelu. Sitten kutsutaan koira luo ja pyöräytetään ympäri tai koira kiertää ohjaajan. Pysähtyy tai juoksee vain ohi ja takaisin lelulle. Gava lähti tästä hyvin juoksemaan eteen. Näitä eri matkalla ja myös niin, että joskus lähetys tyhjään ja lelu lentääkin multa tai stopattua. Näissä huomioitava, jos palkkana on takaata heitettävä palkka niin huutaa tai naksauttaa, vasta kun koira näkee lelun edessä. On silti koiria, jotka reagoi jo takin rapinaan tms. Näille voi myös appari heittää palkan. Kaikissa myös hyvä jos matkaa olisi 15-20m, kun koirat oppii äkkiä sen lyhyen matkan ennakoida.
 • Testattiin myös 10m matkalta eteenmenoa niin, että vein kentän reunalle missä alkoi nurtsi meidän lelun. Gavan tietäen. Vähän tuli epävarmuutta loppumatkassa, mutta juoksi kuitenkin eteen. Sitten bongasi lelun. Olisi mahdollista myös käyttää isoa targettia, joka erottuu selkeästi pienistä naulauslevyistä ja teipeistä tms. Näitä voi tehdä myös keskelle kenttää. Ja myös niin, että avustajalla on useampi lelu ja kun edellinen on haettu se laittaa uuden lelun samaan paikkaan. Koira ei näe tällöin lelun laittamista, Ruutilla oon tehnyt samoin mutta itse laittanut lelun, kun koira juoksee toisen lelun kanssa tai namin perään.
 • mahdollista on myös heittää useampi lelu ja päättää mille lelulle suuntaa. 
 • Katseenhaussa voi käyttää omaa sanaa tai sitten voi olla vain virittelyyn sisältyvää. Koska pienikin väärä suunta on merkittävä pitkältä matkalta. Ansu oli opettanut "jätä käskyä" mikä tarkoittaa, että jätä toi suunta mihin katsot. Konkreettisempaa sen opettamiseen on ollut heittää esim kaksi lelua molemmin puolin viistoon ja yksi lelu kaukana edessä. Ja koiran pitää oikeasti juosta eteen eikä saa katsoa tai mennä niiden viistossa olevien lelujen luo. 
 • Eteenjuoksemisia myös kaikissa suunnissa, myös kentän suuntaan nähden vinosti ja eri kentän härpäkkeillä. 
 • Muiden vuorolla oli myös puhetta sillä, miten korjata koiran paikkaa eteenmenossa. Käsimerkin saa näyttää.0000000 Ansulla oli opetettuna kaksi käskyä, toisessa koira teki pohkeenväistöä toiseen suuntaan ja toisessa käveli suoraan toiseen suuntaan. Näitä voisi treenata targetilla tai alkuun koira edessä tai jonkun korokkeen takana tai etujalat jollakin korokkeella. Jotkut opettaneet pohkeenväistöä ihan temppunakin. Tietyllä tavalla koiran päätä kääntämällä vastakkaiseen suuntaan houkuttelemalla sai myös aikaan sivuttaisliikettä. 

Puhetta oli myös virittelyistä. Osalla oli käytössä suuntaa antava käsky eli esim "missä" tai muu millä koira etsii kohteen. Osalla se vaihtelee liikkeestä saako koira katsoa kokoajan kohteeseen tai hetken aikaa ja sitten ottaa kontaktin. Usein myös kehutaan, kun koira katsoo oikein. 

Peruutuksesta oli myös puhetta. Ensimmäinen askel aika tärkeä. Jos koira menee liian istuen voi opettaa, että jalat harallaan tarkoittaa seisomista. Eli koiran puoleisella jalalla askel taakse + seisomiskäsky. Palkataan seisomisesta. Palkka mahdollisesti oikeasta kädestä, jos vasemmassa niin se tulee huonommasta suunnasta. Tai sitten niin, että koira luopuu vasemman namista, joka on pään toisella puolella. Samaa seisomisideaa voi tehdä eteenpäin mennessäkin eli yksi lyhyt askel ja seisomisesta palkka. Gava treenaa
- seuraus tempot ja vasen käännös. Täyskäännökset oikeaan?
- luoksetulossa koira takana ja tuli väljästi eteen
- jäävän sekoitti, maasta sivulle vajaa
- ruutu asennetta, appari näyttää ja hetsaa sekä jättää lelun.
- ruutu itse sivussa
- ruutu ja lelu lentää noin 3m ennen ruutua
- paikassa tiukemmat kriteerit!

- tunnarissa nuuskiminen ja itse lähellä
- uudet kapulat myös
- ohjattu haettavan kapulan hetsaus avustajalta ja päästää heti hakemaan
- heittää kapulat ja seuraamaan
- keskikapulaa mukaan mahd lähempänä väärää


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!