Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

13.10.2015

Sirken tokokoulutuksessa

Vierailtiin Hau:n Sirken myöhäisessä klo 21-23 tokokoulutuksessa. Tehtiin tokavikana Gavan kanssa ja sitä ennen oli ryhmätreeniä. Riiviö Ruutikin pääsi vähän tekemään, oli vinkumis tuulella. Olis pitänyt vähän enemmän väsyttää ennen.

Kimppatreeni
- tehtiin tiivis rinki 5 koiran kesken noin 2m säteellä. Sitä ennen ehdin seurauttaa Gavaa parin uudenkin koiran ohi metrin päästä. Paristi sain huomauttaa, ettei saa katsoa. No itse treenissä, jokainen vaihteli vuorotellen istu tai maahan asentoa. Sirke käveli keskeltä tai pujotellen, ja välillä vieressä tai edessä käski eri sanoin istu tai maahan. Gava meni ainakin "käy" käskyyn lankaan ja kerran kai "sivulle" sanaan. Mun käskyistä taas osassa meni heti, osassa kaksoiskäsky. 
>> Hyvä, että Sirke treenin jälkeen täsmensi, että Gava menee välillä noissa jähmeän näköiseksi, kun keskittyy ettei mene mihinkään häiriöön. Sen sijaan sen pitäisi olla aktiivinen vain mun käskyille eikä välillä kaikille. Voisin välillä aktivoida sen, kun se sulkee häiriötä esim ottamalla seuraamaan ja ekalla askeleella palkka. Ja jos ei tottele mun ekaa käskyä siitä vois hyvin huomauttakin ja kertoa, että pitää olla niihinkin skarppina. 

- evl paikkistreeni, mitä muut teki saman koiran kanssa mutta vaihdoin Ruutin tähän, koska Ruuti sitä tarvitseekin ja halusin Gavalle vähän motivoivaa taukoa ennen sen seuraavaa 20min treeniä (suoraan kimppatreenin jälkeen). Ruuti vähän vinkui paikkiksessa ja odotteluissa, raivostuttava! Onneksi ei yleensä tee tollaista. On kyllä niin ihanaa ettei Gava ääntele! 
No itse treeniin. Aloitettiin sillä, että osa meni maahan ja osa istumaan. Käväistiin kauempana ja palattiin 10m päähän. Jätin Ruuti ekalla kertaa istumaan. Oli pari jotka "korjasivat" koiran maasta istumaan eli mikä pitää tehdä evl:ssä ennen makuun alkua. Ruuti niiden käskyistä (meillä kaikilla metri koirien välinä) korjasi omaa asentoaan ja nosteli etutassuja. Ei saisi tehdä noin. Seuraavana, kun kaikki istui niin istumisliike loppui ja makuu alkoi. Yksitellen koirat maahan, tässä Ruuti kesti muiden käskyt. Sitten joka toinen luokse. Otin Ruutin ekana luokse, käskynä "Ruuti". Hyvin tuli ja nopeasti. 

Uusi setti, järjestyksen vaihto ja nyt Ruuti maahan. Kun Ruutin viereinen oli myös maassa niin Ruuti nousi istumaan viereisen käskyllä. Nyt oli Ruutin vuoro pysyä paikallaan ja vierestä kutsuttiin luokse. Istumaan Ruuti nousee hyvin, mutta ettei liikkuisi muiden käskyistä. 

Gavan vuoro

Taas kuten aina oli tosi vaikea valita mitä haluaisin katsoa. Päädyin ruutuun ja tein ihan oikean valinnan. Näytettiin miltä näytti n. 10m päästä lähettäen ja lähes oikea kohta tuli. Mutta meni lenkittäen ja hitaasti ruutuun. Tätä oon vähän miettinyt, että tuleeko vauhti varmuuden kautta tai tehtiinkö ennen Jessican koulutusta paremmalla tapaa, kun vauhtiakin oli muttei niin varmaa paikkaa. Olin palkannut liian myöhään noi kaikki (ehtinyt jo vilkuilla mua) ja Gavalla, kun vauhti ei säilynyt toisella tapaa. Nyt Gava ei keskittynyt niin hyvin merkkeihin vaan meni ruutuun kaartaen ja katseli myös mun reaktiota. 

Tähän 2-3 treeniä. 
1. Paikan hakua niin, että koira jätetään johonkin ruudun sivulle ja vain käskystä korjaamaan. Ekalla kertaa lelu ja toisella näyttö. Palkataan melkeimpä katseen käännöstä heti "jes" ja heitetään palkka. Seuraavalla kertaa paikan näyttö. Ideana, että pelkästään käskystä koira miettii missä oikea paikka ja juoksee sinne. Palkan pitää tulla silloin, kun koira katsoo oikeaan paikkaan eli silloin voi palkata kun koira on menossa paikkaan. Jos odottaa liian pitkään, että koira on jo oikeassa kohtaa se ehtii vilkaista ohjaajaan oliko paikka oikea. 
> Sirke haluaa koiralle myös ajatuksen, että se juoksee nopeasti paikkaan ja tekee nopean pysähdyksen kun kuulee jes tai stop. On esim koiria joille on naksuteltu paikka, mutta ne kääntyvät jo ruutuun saapuessa ohjaajaa päin paikkaan mennessään, siitä rokotetaan pisteissä kun koira ennakoi stoppia. 
>> Gavan kanssa tehtiin tätä ja toimi hyvin. Eka lelu. Sitten näyttö. Laitoin 

Ruututreeni video seuraavalta päivältä


2. Tapa on jättää koira kauas noin 20m, itse näyttää ruudun paikan ja jää ruudun sivuun seisomaan. Kummalle puolelle tahansa. Ekalla voi taas jättää lelun tai kosketusalustan. Aina kun lelu jää laitetaan hiekasta eteen "valli" että koira näkee paikan vasta lähempää.
< Tässä Gava lenkitti ruutuun tullessaan eli ei toiminut hyvin meille. Ehkä, kun saadaan ylemmällä treenillä hyvä draivi edestä lähetyksissäkin.

3. Kosketusalustan kanssa samoja treenejä. Ei tule nyt mieleen oliko kolmas asia, joku muu treeni..  


Omatoimitreenaus

Ruuti: kaukot ja seuraus. Ruutilla vähän ääntäkin välillä mukana, jotain hyvääkin.

Gava: kaukot ja kepit. Gavan kanssa testattiin kaukoihin enemmän matkaa, istumaan nousu hyvä. Mutta maahanmenoista suurinosa vajaita, niitä hinkattiin. Otettiin myös sivulta maahanmenoa. 2-7m matkaa suunnilleen. Tuli mieleen, että rima tms voisi olla myös hyvä tassujen eteen tällaisessa. Täytyy nyt ottaa avuin ja pitkältäkin matkalta.

Keppejä testattiin puisia puna-valkoisia 12 keppejä. Päätin testata, vaikka tiesin ettei osaa vielä kokonaan. Eka meni vain kahdesta välistä. Sitten sain palkattua 4-8 keppiä, liikuin vieressä ja keskeytin jossakin kohdin jes ja namiin. Eli sai keskeyttää kepit. Kokonaisina tuli loppua kohden virheitä pujottelussa, mutta palkkasin silti parhaimmat. Vaatii vielä pidempien keppien esittelyä niin, että loppu päässä on vähän helpommassa kulmassa 2x2 kepit. Edistystä silti, että Gava hahmottaa pitkät kisakepit pujoteltaviksi. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!