Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

2.3.2017

Ruuti 9v sekä eka juoksaritreeni

KE AGILITY

Keskiviikkona pitkästä aikaa Niinun treenit Gavan kanssa. Olin osan niistä vaihtanut seuran omiin treeneihin.

Aloitettiin esteohituksilla/reiteentulolla. Noin 4 toistoa, joissa jätin odottamaan ja kutsuin mukaan esteiden ohi. Kaikki sujui.

Radasta 1-5: takaakierrossa hypyllä 3 oli häiriönä taustalla oleva putken suu. Olin pistänyt merkille, että linja ohjaa kivasti jo itsessään takaakiertoon. Joten päästin vain sinne + takaakierto-käsky ja jatkoin ohjausta. Meni yllättävän helposti! Sitten otin 2 hyppyä lisää ja palkkasin.
Seuraavaksi otin 4-5 hypyt ja palkkasin 5 hypyn eteen jarrusta. 

4-9: pientä vetoa 5 hypyltä. Hypyn 7 takaakiertoon otin sylkkärillä. Ekassa jäin vähän liiankin kauas ja pieni lenkki vaikka meni kyllä. Toka parempi. Takaakiertoon 9 hypyllä Edellisellä hypyllä 8 vähän päällejuoksua ja sai tönäistä "out out" takaakiertoon 9 hypylle. Jäin ihmettelemään aiempaa, olin myöhässä ja jäin takaakierrossa rinnalle, mikä ei vielä suju. Meni siis hypyn 9 väärinpäin. Palkkasin ehkä 3 kertaa takaakierron "out out" -käskyä sanoen. Ensin olin edellä, sitten rinnalla. Sitten otettiin ratapätkä 4-9 ja sujui hyvin!  Takaakierrot oli siistejä, tein lähetyksen 3-4m päästä ja jatkoin kohti seuraavaa estettä. :)

9-12: takaakierto, hyppy, takaakierto putkiansalla (tosi hyvä). Taas linja syötti sinne. Sitten aalle mihin tein persjätön. Liian vähän tehty mä edessä, tuli läpi kontaktin (koskien kuitenkin). Toisella kertaa jarrutti voimakkaasti ja pysähtyi vasta maahan. Kelpuutin sen silti.


13-18: loiva putki syötti ohi seuraavasta hypystä. Niin leijeröinti ei toiminut. Työntämisessä hypylle kesti ja seuraavilla hypyillä Gava tuli ohi molemmista ainakin kerran. Normaalia jos epäselvät ohjaukset, mun pitää vain oppia olemaan selkeä. Ekassa puolenvaihdossa 16(?) hypyn takana en tehnyt oikein mitään. Sitten valssilla, johon en aina ehtinyt tai olin myöhässä. Onnistui tokalla. Perjättöä testattiin, en tiedä teinkö oikein, onnistui mutta liian kovaa tultiin seuraaville esteille ja kaksi seuraavaa jää mulla melkein näkemättä kun keskityn niin persjättöön. 

Hypylle 18 takaakiertoon jäin puomin reunaan aika kauas lähemmäs edellistä hyppyä. Tässä treenattiin "in in" käskyä. Tuli oikealta puolelta mutta hyppäsi ristiin. Hyvä huomio oli etten itse kääntynyt kun jäin katsomaan meneekö oikealta puolelta hyppyä. Yksittäisenä tehtiin hyppyä 18 ensin kohti suoraa hyppyä lähestymisestä (enemmän pyörimistä). Ja sitten radan kulmasta. Näissä ekat hyppäsi ristiin, sitten kääntyi kun huomasin itsekin kääntyä. Niinulta hyvä kysymys jos olisin jatkanut suoraan eli miten koira hyppäsi olisko siihen käynyt sama sana vai ei. Mietin siinä että ehkä olisi ollut vastakkainen käsi ja tässä. Mutta kyllähän dvd:llä sitä käytettiin niissäkin. Tosin ohjaaja juoksi kohti hyppyä. Mutta silti hyvä kropalla tukea ohjausta, kääntymistä.

Aikaa viel vähän ja otettiin kepit. Putkesta 22 ja vein kepeille takaaleikkauksella. Käsky kepeille jo aiemmin. Gava haki mun takana olevaa hyppyä takaakiertoon. Ja kun ohjasin paremmin kepeille niin juoksi sisäänmenon läpi kohti muuria. Sitten onnistui yksittäisenä samasta kulmasta, mutta jätti 2 vikaa väliin. Mun käsky loppui ja moni oli häiriintynyt lähellä olevasta a:sta. Vähän helpommasta kulmasta vielä onnistuneesti.
Kepeissä riittäisi treenattavaa!

TO SYNTTÄRIT

Torstaina Ruutin 9v synttärit! <3
Lähenee jo kympin kriisiä. ;) Aika on kulunut äkkiä!


TO JUOKSARIT

Nova juoksukontaktiprojekti 1. treeni

Torstaina sain Novan "maton" kuntoon, tein siitä 370cm pitkän. Virallisten puomien alastulot on 360-420cm pitkät, katsoin että Agimetin ja dogantin puomeissa oli myös 360-370cm. Trkmanin metodilla pääosin lähdetään tekemään. Treeniä molemmille. Ruutihan aikoinaan teki puomin juoksarilla (yksi esim), mutta opetin koskemaan vähän liian ylös ja käännöksiin kohta oli huono. Välillä juoksi myös liian hiljaa. Ja toinen myös, että oltiin treenattu rinnalla 2on-2offikin ennen kuin juoksari oli valmis. Sekä en osannut opettaa niin hyvin, olin katsonut vain Trkmanin tavasta muutamat videot netistä ja toisen metodin dvd:n. Hankin 3m kylpyhuonemattoa Tokmannilta (17e), leikkasin sen puoliksi ja 90cm "kontaktialueet" että voi juoksuttaa kahteen suuntaan ja näkee oikean kontaktipinnan kokoisen alueen. Pidempään mietin, mitkä kontaktit Novalle. 2on-2offia on treenattu sivussa ja treenataan edelleenkin se kotona tempuksi. Mutta itselle on hyvää treeniä harjoitella, Nova kestää kivasti omaa liikettä, juoksee lujaa aika samaa tahtia. Ja on kuitenkin raskaampi Gavaan verrattuna tekemään äkkistoppeja. 

Ensimmäiset treenit, joten ideana on alkuun keskittyä siihen että koira juoksee. Itse kosketuksilla ei ole tässä vaiheessa väliä, vain siinä että koira juoksisi kovaa. Testata eri palkkaustapoja. Ja oppia katsomaan, että koira juoksee matalana. Katsomaan sen laukkaa. Katsomaan miten se koskee, mihin kohtiin takajalat osuu. Lunta tai loskaa oli osittain maassa ja välillä matto vähän liikkui. Välillä tuli ohi, koska lelukin lensi vinoon. Hiekkateillä olisi parhaimmat treenipaikat nyt, ainakin tällä hetkellä. Mutta pystyi tuossakin sen verran. Novan kanssa mielestäni ilmaiseksi saa vauhdin ja lelun perään lähtemisen. Eka treeni olisi ollut juoksuttaa vain lelun perässä ja katsoa laukkaa. Mutta halusin laittaa matonkin siihen, niin saa harjoitella sitä katsomaan. Videolta huomasin, että nyt tilanpuutteen vuoksikin seisoin itse vaan paikallaan. Voisin juosta koiran kanssa niin tottuu liikkeeseen. 


Trkmanin esittelyvideo kontakteilleen. 

Sitten toinen Mona Grefenstein, joka naksuttelee kosketukset ensin kotona lyhyellä lankulla ja sitten kontaktilla alastulon puolivälistä. Käyttää namiautomaattia. Tämäkin oli mielenkiintoinen, kisoissa ainakin tuolla koiralla toimii.. Video

2 kommenttia:

 1. Moikka!
  Millainen kokemus sulla on bortsuista? Sopiiko ensikoiraksi ja riittääkö 2-3krt viikossa agilitytreenit, peruslenkkeily ja ns. kotitokoilu borderille? Ovatko niiiiiin aktiivisia kun yleensä kuulee vai vähän kuin esim. sakemannit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ei nämä mitään yli koiria ole. Varmasti samantyylinen kuin sakemanni. :) Meillä on välillä agi 1krt/vk tai joka toinen vk. Joskus kertyy sitten kisat tai muita koulutuksia. Vähän vaihtelevasti sitten muuta puuhaa ja välillä tuntuu, että itse buukkaa kaikkea treeniä kalenteriin. Harvemmin sen takia, että koiran pitäisi. Näissäkin on eroja esim Ruutista tulee herkemmin rasittava, Gava taas ottaa chillisti pidemmätkin tauot. Ensimmäiseksi koiraksi sopii, jos käy ohjatuissa harjoituksissa ja peruskouluttaa koiran. Näissä on myös remmirähjää yms. Kouluttamisessa oppivat nopeasti, mutta helposti myös ylimääräistä. Kahden tollerin ja bortsun kokemuksella, tollereita on ollut helpompi kouluttaa koska eivät mieti niin monimutkaisesti tai ehdi tehdä tuhatta asiaa. :D Tollerit on myös koirasosiaalisempia, omat ainakin on aina vähän varuillaan uusien tuttavuuksien kanssa ja viihtyvät enemmän tuttujen koirien kesken. Tutustu kasvattajaan, pentueen vanhempiin, käy katsomassa treeneissä tms..

   Poista

Kiitos kommentistasi!