Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

16.1.2017

2-luokan korkkaus, naksuttelua ja tokoa

Sunnuntaina korkattiin agilityn 2-luokka Gavan kanssa. Ihan mukavasti se ja Seppo Savikolla oli kivoja aika vauhdikkaita ratoja.

Kokonaisuudessaan tuli 5,5 ja hyl.

Ekalla radalla puomi ok, kepeille vientiä ennen valssasin ja tuli niin lujaa kaukaata ettei taipunut 2 väliin kepeille. Tätä olin pohtinut valssatako vai takaaleikata. Valssi oli parempi kääntävänä hypyillä, takaaleikkaus taas tuntui hankalemmalta kääntää hypyllä täyskäännös.. A:lla Gavalla tuli aika loikka harjalla, valssasin eteen ja pyysin pysähtyä. Seuraavat kiemurat mentiin yllättävän hyvin, käytin tässä- käskyä, vastakkaista kättä ja liikuin hyvin. Jes! Kyllä se kääntyykin, kun liikun itsekin. Putkijarru tepsi. Kolmen hypyn kuvio oli vähän hankala, mutta onnistui. Putkesta tultua melkein juoksi mun jaloille keinulle viedessä. Tätä kohtaa katsoin tutustuessa ja pienemmilläkin koirilla. Ajoituksellisesti ehdin juuri sitten siihen eteen. Se jäi onneksi hipaisuksi eikä kumpikaan kaatunut ja radan jatko keinu + hyppy sujui.
5vp ja 2 sija. 
Toisella radalla lähes sama rata toiseen suuntaan. Tässä hyppykuviossa oli vähän päällejuoksu kohdassa säätämistä. Gava ehtikin edelle ja takaaleikaten käänsin  toiselle hypylle? Selvettiin loputkin hypyt ja putket. A:lla tuli taas valssattua eteen. Kaarella hyppy ja kepeille, kepeille meni väärin. Päätin samalla vaihtaa puolen ja lähetin edestä kepeille. Puomia edeltävä hyppy ja takaakierto mun ollessa 7m takana ainakin sujui. Esteen linja syötti takaakiertoon ja tietty mihin G laskeutui. Puomi oli nyt tosi hieno, vauhti oli kovempi ja otettiin nopea stoppi. Tämän radan kanssa tuntui, etten ehtinyt tutustumisessa valita edes kaikkia ohjauksia. :D
5vp ja 3 sija.Kolmannella radalla eli hyppyradalla tuli heti 2 esteeltä eli renkaalta virhe. Gava ponnisti liian aikaisin ja laskeutui renkaan alaosaan, että rengas aukesi. Seuraavat käännökset hypyillä ok. Kepeille vientiin vähän kaarratti, kun en kääntänyt niin hypyllä. Sisäänmeno nyt oikea. Keppien keskellä tuli taas joku rytmitysmoka ja päätin ettei korjata eli hyl. Putkesta tultua oli hyppykuvio lyhyin välien. Gava valssissa viistohypyllä valui mun seläntaakse. Sieltä korjasi linjan vielä mun käskemälle hypylle, mistä vielä taipui kolmannelle hypylle. Pituuden loiva käännös ok. Takaakierto putkesta ok. Muurilta irtosi oikealle hypylle, vaikka olin jäljessä. Siitä kääntyminen tosin kesti vähän. :D

Videot (eka ja vika rata)


4s meni keppien korjaamisessa + lenkkejä :D 

Näistä ei voisi selkeämmin nähdä, että kepit kuntoon ja sitten käännössana, jos tullaan hypylle suoraan ja tiukka käännös tms. Kepeistä Trkmanin videolla oli hyviä harjoituksia, missä suoranputken sijaintia muutetaan helposta vaikeampaan. Tykkää käyttää putkea, koska koira tulee siitä lujaa.Annen ottamia kuvia löytyy täältä, laitoin talteen meidän galleriaan. :)

Treenaa agility: 
- kontakteilla leijeröinti tai juokseminen ohi, persjätöt, vedätys yms
- kepeille joku apukeino ja haetaan onnistumisia (2on-2off kepit, ohjurit tai kuja..)
- käännöskäsky tiukkoihin käännöksiin ohjaajan ollessa kauempana
- päällejuoksu kovasta vauhdista (ei sujunut multa) tai serpentiini putkesta (sujui)
- hyppärin putki + valssi hyppyjen välissä valui selän taakse


SU NOVA TOKO

Nova oli myös mukana kisoissa. Tehtiin kaksi treeniä sen kanssa. Ensin vähän sivulla, sitten myös häiriössä eli ihmisiä ja koiria käytävillä.
Naksuttelin kontaktia ja seurausta 2-4 askeleen pätkiä. Palkkasin niin, että pyörähdin oikealle ja sai jahdata namin. Välillä myös leikkiä. Jos katsoi muualle, siitä huomautus. Hyviä pätkiä saatiin katsekontaktia ja seuruuta. :) Keskittyi hyvin!

Kaukoja tehtiin vähän 1-1,5m päässä. Vähän vaarana maahanmenossa että menee liian pitkästi maahan, jolloin takajalat voi liikkua senttejä. Yritin katsoa, että palkkaan vaan hyvät. Ja toisessa setissä palkkasin niin lähelle rintakehää, että joutui koota itseään sen ottaessa. Istumaan nousuihin osassa käsiapu leuan alle. Ja osassa ilman. Muutamia tosi hienojakin.
Joku sivulta maahanmeno myös.


MA PUUNKIERRON SHEIPPAUS

Trkmanin Cik&cap käännös dvd on nyt katsottuna ja päätin aloittaa siitä mistä sielläkin. Kierron sheippausta eli naksuttelua. Jännä oli huomata, vaikka käskystä kierrot sujuu sekä omalla liikkeellä ja käsimerkillä. Niin 10min treenissä (molemmilla 2kpl) ei kumpikaan ihan sujuvasti vielä kiertäneet ympäri. No Gava kyllä toisessa setissä suht hyvin keksi tarjota, mutta toiseen suuntaan ei sujunut. Tässä ehkä se hyvä, että tulee naksuteltua kohdat lähellä kohdetta ja palkattuakin sinne. Koiralle tulee myös merkittäväksi kohdat lähellä puuta, kun siitä naksautetaan ja palkka tulee sinne. Molemmille oli vaikeata itse tarjota kohta missä ohjaaja jää seläntaakse. Nova niissä kääntyi vääräänkin suuntaan, kun halusi nähdä kokoajan mut. Ehkä juuri itsenäisyys on myös yksi tärkeä asia.
Itse kierroissa (tokossa tai agility lähetyksellä) se on ollut enemmän mene kohteen ympäri ja hae palkka ohjaajalta, ellei se lennä. Nameja tässä upposi reilusti! Onneksi oltiin lähes etupihalla niin pystyi hakea lisää nappuloita. :D

Kun kiertäminen sujuu yksittäisenä tai useampi kierros niin sitten otetaan mukaan käskysanaa. Sen jälkeen tehdään niin, että lisätään matkaa lähettämällä kauempaa ja lelu palkalla. Näissä koira vain kiertää kerran kohteen. Itse lisää liikettä siihen. Alkuun suunnissa ohjaaja on loogisesti käännöksen puolella.

Käskysanoista oon miettinyt, että täytyy sen olla joku lyhyt hokema, jotta on helppo erottaa. Tuttu on käyttänyt vain kääntymisestä käkäkä hokemaa yleisesti molempiin. Trkmanin käskyistä sik & tak ehkä kääntyisi parhaiten suomen kieleen. Tai sitten lelele (left) ja rairairai (right). Ehkä noissa Trkmanin sanoissa on se hyvä puoli, jos huutaa väärääkin niin kuulostaa koiralle aika samalta. ;) Tai voi juuri jättää, muuttaa hokemaan joka tuntuu helpoimmalta. Ja dvd:ssä oli paljon esimerkkejä kisaradoilta ja ratapiirroksista niin tulee opiskeltua käskyjä niissäkin. Tärkeintä koiralle on oppia, kun se kuulee edelliseltä esteeltä laskeuduttua käskyn se menee lähimmän esteen, kokoaa ennen hyppyä ja kääntyy tiukasti. Videolla oltiin verrattu eteenpäin ohjaus vs käännöskäskyllä kääntyminen joku 3-4m vs 0,6m. Eli jos koiraa ei ehdi varoittaa kääntymisestä.

Novan treeni, kierto: keksi aika nopeasti, että pää kohti puuta on se juttu. Vaikeinta oli kohta, missä itse jään seläntaakse. Testasinkin vähän apuna niin, että pidin namikättä puun runkoa vasten. Aina vähän edempänä kuin koira ja jos kääntyi sinne annoin namin. Tai sitten toin palkan puun toiselta puolen vastaan, että palkatessa koira siirtyi oikeaan suuntaan. Tässä vaarana, että lähti namikäden mukaan ja teki täyskäännöksen. Ja kokeilin myös sellaista, missä tiputin palkat noin 20cm aina koiran eteen, vähän liikettä ja taas palkka. Keskityin ensin yhteen suuntaan, oikeastaan molemmille varmempaan. Tavalliset kierrän tehty myös oikealle kääntyen.

Lopussa tehtiin vielä toiseen suuntaan eli vasemmalle kääntyen. Ei lähtenyt sitä hyvin itse tarjoamaan niin päätin ottaa nopeasti vain yksittäisenä kiertona.

Video Novasta

Gavan kanssa alkuun haettiin ideaa puunkiertoon. Vähän paremmin sujui kohta, missä olin takana. Vähän keskivälillä, kun innosti niin sittenhän rohkaistui kiertää koko puuta ympäri. :) Alkuun oli myös aika väljää, Nova oli heti alusta pitäen paljon lähempänä puuta. Toinen suunta oli myös vaikeampi. Video alla


Täytyy ottaa vielä treeniä toiseen suuntaan eli vastapäivään. :)


MA TOKOTREENIT KOMPASSISSA

Vuokrattiin Hannan ja Proton kanssa Kompassin tokotila treeneille päiväaikaan oli vain 20e/tunti kaveritreeninä. Mulla Gava&Nova matkassa, molemmille paikka oli uusi. Pohja oli suht pitävä ja pehmeä. Hieman lyhyempi ruutumatka mahtui ja ohjattu taas voittajan mitoissa.

Gava sai aloittaa

ohjattu: tehtiin keskikapulan kera, laskettavissa sormin kerrat milloin on ollut keskikapula. Laitoin namilla merkille. Tuli seisottamista merkillä ja Gava alkoi kuikuilla kapuloita seläntakana. Lukitsi katseen keskikapulaan ja sinne lähtikin. Oikeastaan kapulan suunnassa oli myös häiriönä ruutu ja takana oli hyppyjä. Saatiin hyvin treenattua sitä, että liikkuri vie kapulat. Seuraava toisto oli hyvä. Sitten tehtiin niin, että vein "korjaukseen" keskikapulan lähelle. Siitä hakemaan sama vasen. Kun jätin liikaa niin, että takana oleva kapula tuli etuviistoon meinasi ottaa keskikapulan. Kahdella irrottamisella ja omalla sijainnilla sujui vasemman haku. Tavoitteena olisi treenata, niinkin että osaa mennä reunimmaiselle.

seurausta: tein itsenäisesti sen verran suoralla, että ruudun tötsät laitettiin paikalleen salaa. Suoraa, hidasta ja peruutusta. Peruutus oli hyvä.

ruutu: liikkuri näytti aloituspaikan ja korjattiin sitä myös kerran. Nopeampi virittely ja Gava ehti vähän hakea katseellaan ruudun paikkaa. Katsoi kuten kisoissa vähän vääräänkin paikkaan. Lähti oikein, mutta vähän epävarmasti. Ruudun keskelle pysähtyi ja menin palkkaamaan. Olis voinut toki huutaa myös "stop" ja katsoa että tottelee.. Se ei tosin ollut treeninä vain suoraan ruutuun meno. Tällaisia tarvitaan lisää, ettei ole aiemmin nähnyt kenenkään tekevän ruutua ja että tullaan siihen liikkuroituna. Lelukin voisi olla salaa siellä joskus.. Tuolla hallissa en halunnut että menee ihan täysiä niin jätettiin siihen.

zeta: tehtiin yksi seisominen, tein aika kisamaisesti. Nyt liikutti etujalkoja. Hyvä kun tuli esiin. Korjasin seisomaan, kiersin ympäri ja kehuin. Sitten uudestaan ja nyt pysyi. Voisi yllättää niillä häiriöilläkin.. Jätettiin siihen.


Novan kanssa
odotteli tosi hienosti Gavan treenin ajan käy siihen- käskyn alla. No paristi nousi ja meni itse maahan. Kerran käskin sen paikalleen. Mutta tietääpähän, ettei saa tulla. Proton ajan oli häkissä.

Novalle tehtiin häiriöitä ja Hanna olikin niissä loistava. :D Nova oli sitä mieltä, että ei saa katsoa kun on käsketty, mutta kun vapautetaan saa mennä palkaksi avustajan luokse. :D

Katsekontaktihäiriöt: Ensin Nova sivulle ja helpompia häiriöitä. Lelun tiputusta tai namipussin rapistelua. Sain alkuun huomauttaa monesta, kun petrasi ja kesti seuraavan häiriön sai heti palkan. Ja vapautin välillä leikkimään tai namille. Että pysyi hyvällä asenteella. Ei ole tarkoitus, että menee vaan siihen että kokoajan kielletään ja koira näyttää ihan paineistetulta. Vaan, että on kannattavaa luopua ja petraa huomautuksesta. Sen takia myös välillä vapautin kokonaan tilanteesta, ettei vaan lapa palkkaa suuhun. Näissä on tosi tärkeätä mistä palkkaa, ei toimi jos ei ehdi palkata hyviä kohtia. Tai olettaa, että koira oppii riittävän monesti kiellettyä. Katsekontaktissa Novalla alkoi sujua hyvin häiriöt ja näki hyvin ettei katsonut vaikka mieli teki.

Sitten samaa seurauksessa, siinä oli vähän helpompaa. Vaikeinta oli sitten kun tuli vastaan konttaava ihminen tai kyykyssä pupuna hyppelehtivä. :D Niihin tehtiin toistoja, että alkoi sujua. Jos oli edessä niin oli hankalaa, paristi mietti jopa tuleeko seuraamaan. Kun päästiin ohi niin helpottui. Itse seuraus oli näissä tosi hyvää! Sopivan tiivistä, ei jäänyt niin selkeätä rakoa.

Hyvät treenit molemmille! Haasteita löytyi sopivasti. :)

Treenaa Gava:
- ruutu niin ettei ole nähnyt sitä aiemmin, lelu tai alusta. Ruudussa stoppikäsky.
- ohjatun keskikapula, korjaukset
- merkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!