Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

19.1.2017

Cik&cap käännökset ja onnistuneet Niinun treenit

Cik&cap käännökset vol2, toinen treenipäivä

Ti aamuna jatkettiin puunkierron naksutteluja.
Molemmille yhdet setit ja Ruuti teki taas rallyn seurauksesta pyörähtämisiä.

 • Nova: otin nyt vaatimukseksi parin helpon jälkeen, että naksautan ne missä ei pyärähdä väärään suuntaan. Eli kääntyy oikein kohdan missä jään selän taakse. Hihkuin selkeämmin myös noissa jackpoteissa, joissa teki koko kierron oikein mun auttamatta. Ja oikeaan pyörimisenä nämä. :)
 • Sitten vielä vasempaan pyörimistä, käsi puun rungolla sain ylittämään taas kohdan missä jään selän taakse. Yksittäisinä lähetyksinä ne sujuu, mutta haluan kokonaista pyörimistä tai useamman peräkkäinkin. Ja, että lopulta osaa pyöriä ilman apuja. 


 • Gava: Gavan kanssa oikeaan pyörimiset sujui ilman apuja. Myös itse vähän kauempana. Tarjosi hyvin 1-2 kierrosta, niiden jälkeen nyt aina palkkasin. Tehtiin lähetyksestä ja otin mukaan käännössanaa siksiksik, silloin kun ehdin miettiä kumpi sana on. 
 • Hahmotan ne helpommin siivekettä ajatellen lukusuunnassa, ekana tulee sik sik(cik) ja sitten kap kap(cap, käp?), videolla sanoin cap suuntaan myös tak tak, kun siltä kuulosti alkuun dvd:llä. Katsotaan mihin muotoutuu. Sik ja sak olisi suomesta helppo sanapari, mutta ehkä liian samankuuloisia. 
 • Vasempaan pyörimisiä autoin Gavaa käsi puun rungolla. Siihen alkoi riittää se että käsi on apuna, mutta palkkasin vain 1-2 kertaa. Kun aiemmin kierrossa 4:kin. Pikku käsimerkistä pyörähti uudestaankin. Mutta haluan, että osaa ratkaista ilman apuja vaikeankin kohdan. :) Kivasti itsenäisyyttä jo toisessa treenissä!

Ruutin rallyn pyörähdyksissä otin pyöri-käskyn. Haukahti lähes kaikissa. Osassa teki vasten- käännöksen. Sujuakseen vaati jonkin verran käsiapua, eikä aina onnistunut ekalla. Kosketuskeppi näihin? Ja varmuutta..


Käännökset ti illalla

Illalla treenit jatkui ja otin videolle pätkät. Laatu aika huonoa ja hämärää, mutta pystyin itse verrata ja analysoida. Tollaisia toistoja on vaikea muistaa. Taas leikkasin näihin vaan niitä onnistuneita kohtia ettei ole ikuisuuspitkä video. 


 • Ruuti oli taas aika pätevä pyörähdyksissä. Nyt vain käsimerkistä, oli jo paljon hiljempaa. Seuraavana päivän lenkillä myös. Nyt teki ihan hiljaa. Tein ranneliikkeen kämmen aukinaisena, molemmilta puolilta. Hyvä hihnakävely aktivointi. :D 

 • Gavan kanssa otin taas käskyjä mukaan, missä ne muistui mieleen. Videolta katsoin, että vaikka kiertää vasemmankin ilman lisäapuja lähetyksestä niin kierto on väljempi. Joten naksutellaan 1.kriteeriä eli tiiviyttä lisää. Kun ne sujuu olisi vuorossa leikkiä parit kiertojen naksuttelut ja taas leikkiä. Vasemman kierto vielä opetettava, että osaa ilman auttamista.

 • Novalla oikeaan pyörimisiä alkaa hoksata, välillä miettii vähän vaikeinta kohtaa. Vasemmalle apuna käsipuun rungolla. Kokeilin aina sen jälkeen sitä poiskin, muttei osannut kiertöä. Novalla kierrot on tiiviimpiä. Takapää näyttää välillä tulevan perässä. :D

Videota Gavan ja Novan toisesta treenistä 

Vaiheet cip&cap käännöksiin 
1. tightness (naksutellaan kierto, ensin nami, sitten lelu)
2. adding speed & distance (puun kiertona)
3. sequencing + multiwraps (metsässä ja sitten esteillä)
4. adding height (esteillä)
5. including it in normal courses (alkuun matala rima kyseisillä hypyillä)

Nyt mennään vielä 1.vaiheessa, kunnes osaavat pyöriä ilman apuja. Trkmanilla alkuopetuksessa oli riman paksuinen maahan tökättävä keppi, niin kapeata ei ole tässä lähellä. Olisi kyllä helpompi palkata silloin sen taakse. Kun tiivis niin palkataan aina välillä lelulla (käskyt mukaan). Sitten lisätään matkaa ja lelu lentää palkaksi. Metsässä useammalla puulla ohjauksia. Samaan aikaan voi rima maassa tai alimmassa tehdä siivekkeellä käännöksiä. Ensin multiwrappejä eli useampi kierros.

Novasta ja Ruutista on tehty äitin kanssa vaihtokauppaa. Jos Novalla on treenejä Gava saa leikkiseuraa ja Ruuti pääsee lellittäväksi. Lenkillä mennessä porukoiden läheltä on Ruuti jäänyt taakse löntystelemään. Rasmus varoo vähän enemmän Ruutia kuin Novaa ja eniten se nukkuu. Nyt ollut koko kolmikko äidin reissun ajan. Ruuti ilman mun valvontaa oli lenkillä yrittänyt järjestää tappelun Novan kanssa (ohituksessa). Aamulenkillä huomasin myös yhden tilanteen missä Ruuti aloitti kyräilemään. Kotona ok ja Nova onneksi osaa varoa Ruutia (sitä ei saa töniä yms). Gava taas saa kyllä töniä, ärähtää Ruutille tai syödä sen ruokaa maasta. Onneksi niin päin, kuten monesti ajatellut niin oli oikea valinta Ruutin seuraksi. :) 

Niin sitä vain, että lähetäänkö me kohta lenkille?

Keskiviikon Niinun agilityt

Jäipä hyvä fiilis näistä! Suunta on kokoajan ylöspäin. Olin suunnitellut etukäteen ottaa puomi-putki erottelua niin, että oikeasti tulee haastetta. Kepeille joku toisto. A:lla leijeröintiä. Ja sitten jotain rataa. Puomilla olin ajatellut jatkon kuviossa myös leijeröintiä, mutta toistoja tulikin toiseen suuntaan. Ja ehdittiimpä muut suunnitellut asiat. 

Useamman koulutuksen tai treenin ansiosta on nyt miettinyt, mikä on meidän seuraava tavoite missä kehittyä. Tätä aiemmin oltiin keskitytty irtoamiseen, etäohjaukseen ja ohjauksiin niitä ajatellen, mitä tarvittu ykkösten radoilla. Siellä jo näkyvissä oli heikkoudet ansaesteet, huono kommunikaatio käännöksissä, joskus näytti etten itse liiku riittävästi. Seuralaisen vetämissä treeneissä sai hyvin kyseltyä monille niin perusasioita, kuinka kertoa tiukemmat käännökset, ansojen ohitukset yms. Sai oikein uudestaan muistuttaa itselle tuollaisiakin tarvittavia taitoja. Kaverin kanssa treenatessa ihan perusrytmitys valssiin oli unohtunut kiireen pelossa. Anna Oreniuksen koulutuksessa huomasin myös eron, kun lähetin ja lähdin vain toiseen suuntaan. Kääntyipä tiukasti! Auttoi varsinkin, kun vieraampi kouluttaja pisti tekemään omien mukavuus rajojen ulkopuolelta. 

Teemun yksäri oli varmaan avaavin kokemus, juuri oikea startti vuoteen. Onneksi tuli videoitua se ja mietittyä asioita. Ruutinkin kanssa keksin huonon rimojen varomisen, joka kierteenä aiheutti taas etten kertonut ajoissa jatkoa, kun pääsin sen yli, saatiin flow tunteita! Nyt ehdin kehittää Gavan kanssa itse ongelman käännöksiin ja jäin siihen kiinni ja huononsin niitä. Luulin jo kerran oppineeni oikean valssin (askel kohti ponnistuspaikkaa (Ruutilla laukkaa ennen), tukijalalle askel takaisin ja kääntyy kohti radan jatkoa), mutta Ruutin kanssa hitaammassa vauhdissa.. Teemu huomasi heti ongelman ytimen, mulla on kiireen pelkoa ehtiä ohjauksiin jos saattelen esteille tai liikun kunnolla. Keskityn radalla liikaa moneen asiaan. Jos käännöksessä tuijotan vain laskeutumispaikkaa voinko olla jatkossa ajoissa. Jos ohjaan eri tavalla riman kanssa kuin ilman. Ilman rimaa huomasin, että lähdin aiemmin kääntymään ja jatkamaan. Koiran kestp hypyn luona oli myös pienempi. Tein silloin oikea oppisesti ennen estettä kääntymisen. Ilman rimaa huomasin myös oman ohjauksellisen eron. Tietysti voi joutua vahvistamaan tietyllä korkeudella hyppäämistäkin. Mutta suurin ero oli, että otan yhden tavoitteen per toisto. Joko se on ohjaus tai sitten koiran tekniikka tms, en voi 3 esteen pätkässä miettiä kymmentä asiaa. Muistetaan ajatella koiran linjojakin. Tärkein tavoite olisi saada tehtyä pidempiä suorituksia. Ja sen riman saa pois tai matalaksi jos en pysty keskittyä muuten. Kiireen pelkoon auttaa myös, että huomaan miten oikea-aikaisista ohjauksista pääsee paremmin liikkumaan. Ja jos pystyn jokaisella esteellä lähtemään riittävän ajoissa se on kiinni omista ajoituksista. Ja jos jokin asia on kiinni hyppytekniikasta tai taito on puutteellinen sitä voi vahvistaa erikseen. 

Nyt viime omatoimitreenit on erikseen koulutettu taitoja käännöksiin, takaakiertoihin ja keppeihin. Käskyjä niitä tukemaan ja myöhemmin vielä itsenäisyyttä. Ohjatuissa oli tavoitteena saada irti ohjauksellisia neuvoja sekä kontaktit ja kepit otettiin. 

Jos sitten palataan illan Niinun treeneihin. Aloitettiin ihan alusta tekemällä rataa. Olin päättänyt 3 hypyn valssiin, että liikun kohti putkea ja olen vähän vastassa (2 ja 3 välissä), että saan selkeämmän hidastuksen rytmissä. Kun oma tavoite oli viedä hyvin putkeen asti ja jatkaakin siitä niin ohjaus 3 hypyllä oli hyvä! Enkä edes ehtinyt katsoa mihin laskeutui!

Putki 4 ja sitten jatkoa puomille asti. En ollut ajatellut seläntakana olevaa puomia niin pahaksi, mutta sinne sain kun en ottanut haltuun (kuvassa näyttää vaikeammalta). Seuraavassa en tehnyt putkijarrua ja linja hypyille vietti taas 6 hypyn taakse. Kun tein suhinalla jarrun ja Gava kääntyi tosi tiukkaan putkesta (4)! Linja oli nyt hyvä molemmille hypyille. Olisi ollut hyvä paikka myös "tule" käskylle. Sitten valssi hypyn 6 jälkeen ja putkeen. Olin suunnitellut valssin taas, mutten ehtinyt. Leikkauksellakin kääntyi hyvin eikä ongelmaa ohittaa ansahyppy! Oikeastaan tiukka takaaleikkaus kääntää paremmin kuin peruskäännös. :D Tein kahdesta mietitystä ohjauksesta sen, että valssasin taas toiselle puolen. Lähetin puomille ja juoksin takaakierto hypyn puolelta. Palkkasin puomille. Tuli kovaa ja 2on-2offissa nytkyi eri suuntiin miettien mihin sitten. Seuraavat toistot otettiin puomin toiselta puolen. Ajatellen että ehdin pientä työntöä puomin alastulolla, vaihtaen puolen siinä. No Gava ehti aina mua aiemmin kumminkin sinne. Hyvin kesti myöhässä tehtynä "työnnön kontaktilla". Vaikka selvittiin vaikeasta putkiansasta, halusin haastaa meitä enemmän. Koska jäin aina hidastelemaan ja katsomaan tuleeko puomille. Yhdessä unohdin käskyttää "touch" ja meni putkeen. Sitten kun juoksin vaan kovaa ja pelkkä käsky meni liikkeestä putkeen. En muistanut vastakkaista kättä. Seuraavassa käskyinä Gava/tässä ja touch, onnistui. Mutten ehtinyt kuitenkaan aiemmin puomin loppuun. :D tässä-käsky omiaan tuohon koska pitää ohittaa silloin ansa ja käskystä hakea este. Gavalle joka vähän valuu ton kulman hypyssä (9) erottelu myös vaikempi kuin tiukasti kääntyvälle. Mutta hankalemmatkin treeniin! Ei tullut videoitua, mutta olis ollut kiva nähdä vielä siitä kuinka loppujen lopuksi pääsin lähtemään ja olisko voinut edeltävää hyppyä ohjata kauempaa. Mietin kotiin ajaessa, että hauska miten kuvittelee radan kuin kelaisi videota. Samalla tavalla jälkikäteen "katsoo" kohtia radasta. 


Takaakierrot:
Puomilta oli kaksi peräkkäistä takaakiertoa 11, 12. Näihin olisi ollut ainakin kolme suht järkevää vaihtoehtoa. Tehtiin kahdella takaakiertoon tönäisyllä. Kerran sain ohjattua väärältä puolen. Ekassa liikaa menin hypyn tasolle, lähetys jo metri puomista ja jatkan kohti seuraavaa. Hyvä pointti! Toinen mahd puomin toista puolen juosten kierrättää eka hyppy kauemman kautta siivekkeen ympäri pyörien (11), jotka meillä ylensä hyviä. Ja jos olisi ollut in in- käsky tai muu kunnossa niin olisi kiinnostanut kokeilla seinän puolelta. Tämä kohta treeniin! 

Kepit: Hypättiin sitten ekaan kepeille menoon 18-19. Ensin yksittäisenä, pidin kiinni ja päästin kun katsoi oikeaa väliä. Putken kautta ja olin jäljessä ja haki väärin (olin seinän puolella). Kun ehdin tekemään vähän leikkausta, laskemaan kättä niin oikein. Juuri tällaisia oli Trkmanin videolla, putkea enemmän vasemmallle niin kulma alkuun helpompi. Näissä olin kepeillä jäljessä ja se toimii. 

A:lle 27 otin suoraputki ja takana lähetin A:lle. Ei mennyt! Kun juoksin rinnalla irtosi sinne. Leijeröin putken (28) ja Gava taas mun juoksemisen jatkamisesta tuli hirveätä vauhtia alas. Mun käskystä kuitenkin jarrutti. Mun leijeröinti ei hämmentänyt. Vahvistettava esteenä!

Treenaa: 
- kohta 11-12 takaakierrot + esim kontaktilta 10 tulo
- putki-puomi erottelu eli esim 8-10
- kepit 18-19 suorasta putkesta kepeille


Nova tuli myös halliin sisälle treenaamaan tokoa. 

 • Katsekontaktia oli helppo tehdä radalla olevan koiran "agility häiriössä" tai ohi kulkevan ihmisen. Ehkä 1-3s ja leikittiin. Huomautin jos katsoi. Sitten lyhyt seuruu, käännös vasen ja oli hieno!
 • Kaukot tehtiin maasta istumaan, käsi kohti leukaa vaikka lelu palkka. Sitten istu-maahan. Edelleen noin metrin päässä. Hyvä vauhti ja tekniikka.
 • Nova odotti nätisti häkissä Gavan vuoron. Lopuksi katsoin yhden seuralaisen ja molemmat sai treenata maahanmenojen tarjoamista. Nova välillä vähän vinkui, muuten kelpo odottajia. 

Uusi fleecepaita ja softshell takki ulkomailta! Sofa Dog Wear merkkistä.
Pehmeä pörröfleece ja takissa tarrakiinnitys edessä ja vatsassa. Sopi myös fleecen päälle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!